Skiffeur Hannes Obreno kan leven met vierde plaats

© BELGA
Redactie KW

Hannes Obreno heeft Team Belgium geen nieuwe olympische medaille kunnen bezorgen op de Spelen in Rio de Janeiro. In de A-finale van de skiff eindigde de 25-jarige Bruggeling zaterdag op de vierde plaats.

Obreno liet vrijdag na de halve finale verstaan dat drie roeiers intrinsiek sterker waren, en die voorspelling kwam in de medaillestrijd uit. Het goud ging naar de Nieuw-Zeelandse titelverdediger Mahe Drysdale. Hij klopte, na een finishfoto, de Kroaat Damir Martin. De Tsjech Ondrej Synek vervolledigde het podium. Obreno kwam op het water in het Lagoa Stadium als vierde (op zes roeiers) over de streep, ruim zes seconden na de winnaar.

“De drie beste roeiers van het seizoen staan op het podium. Ik gun het hen ten zeerste”, reageerde Obreno na de finale sportief op zijn net-niet medaille.

Obreno had in de halve finales de zesde tijd geroeid en moest daardoor in de buitenbaan starten. Na 500m kwam hij als laatste door, halfweg was hij vijfde om uiteindelijk na 2.000m nog vierde te worden. “Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijke plaats te behalen op de Spelen. Ik denk dat het mij gelukt is”, stelde Obreno, die met zijn vierde stek even goed doet als Tim Maeyens op de Spelen van 2008 in Peking.

Rooskleurige toekomst

“Gisteren was ik na mijn halve finale echt niet tevreden, technisch was het niet goed. Nu was het beter, maar het tweede stuk was het heel moeilijk water omdat de wind wat meer van de zijkant kwam. Ik heb geprobeerd zo goed moeilijk door te roeien. Ik denk dat ik daar in geslaagd ben.”

Obreno is met zijn 25 lentes veruit de jongste finalist van deze olympische skifffinale. Mahe Drysdale -ter illustratie- wordt in november 38. De Bruggeling heeft dus nog tijd om te groeien en sterker te worden.

“Ik heb de vierde plaats en ben de jongste van de hele bende”, weet ook Obreno. “Ik kan op de meeste vlakken nog heel wat progressie maken. Het ziet er goed uit.”

Tokio 2020

Of de skiffeur sowieso doorgaat tot Tokio 2020, liet hij zaterdag na de finale nog open. “Ik ga sowieso volgend jaar nog roeien. Dan ga ik het jaar per jaar bekijken. Even goed gebeurt er iets binnen twee of drie jaar en heb ik het gehad met het roeien. Maar ik wil nog zeker een jaar doorgaan, met het oog op Tokio welteverstaan.”

Op 19 augustus keert Obreno -olympisch diploma op zak- terug naar België. “Ik ga hier en daar nog een sport meepikken. Ik wil graag de pistiers aan het werk zien met Jasper (De Buyst) en Jolien (D’hoore), die ik goed ken van de olympische stage in Lanzarote.”

(Belga)