Shorttracktalent Tjorven acht keer te zien op televisie

Tjorven De Vuyst (12) met zijn geliefde shorttrack-schaatsen: straks op Ketnet te zaien. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Tjorven De Vuyst verschijnt vanaf zaterdag 6 november om 9.10 uur acht opeenvolgende weken op de tv-zender Ketnet. Als shorttracktalent werd hij geselecteerd voor het programma De Strafste Sporter, een nieuwe productie van het televisiehuis De Mensen.

In de acht weken durende reeks gaan acht jonge, getalenteerde sporters uit totaal verschillende disciplines de uitdaging aan om elkaars sport aan te leren en het tegelijk voor punten tegen elkaar op te nemen. De acht jeugdige toppers werden geselecteerd door ex-topvoetbalster Imke Courtois.

Een tikkeltje zenuwachtig

Tjorven (12) is de zoon van Yoeri De Vuyst (40) en Sherley Vandaele (37) uit de Amblèvestraat. Hij heeft een jongere broer Tristan (10), die ook schaatst, net als papa Yoeri. Allen zijn lid van de Brugse Schaatsclub BSC. Tjorven, leerling in het eerste jaar van de Middenschool Sint-Rembert, heeft duidelijk talent in de shorttrack. Dat is een vorm van snelschaatsen op een ovale, 111 meter lange, overdekte ijsbaan. Tjorven rijdt in zijn leeftijdscategorie geregeld races van zeven ronden, dus in totaal 777 meter. Altijd even spectaculair.

Via de Brugse Schaatsclub en de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie KBSF kreeg het gezin De Vuyst vorige zomer op vakantie in Zuid-Frankrijk plots de vraag of Tjorven aan het tv-programma wou deelnemen. Hij werd samen met zeven andere jonge sporters geselecteerd. “Ze zochten vier jongens en vier meisjes die een minder bekende sport beoefenen, waarin België nochtans sterk staat”, vertelt hij. “Naast shorttrack zijn dat in het programma BMX, boogschieten, roeien, fighting, tumbling, dressuur paardrijden en breaking. Hoe het afgelopen is, mag ik natuurlijk niet verklappen. Ik hoop wel dat veel mensen zullen kijken en dat onze mooie shorttracksport daardoor nog populairder wordt.”

Tjorven doet op een voor zijn leeftijd hoog niveau aan shorttrack, onder meer in de Benelux Cup. Hij is de stress van wedstrijden op het scherp van de snee al enigszins gewoon. Maar voor een tv-programma voor de camera’s moeten staan, is toch niet evident. “Ik was een tikkeltje zenuwachtig”, geeft hij toe. “Ik kan wel vlot praten, maar sta het liefst op het ijs. De acht deelnemende sporters zijn allen 12 of 13 jaar. De sfeer binnen de groep was prima. Het werd een fantastische ervaring voor mij.”

De Strafste Sporter, Ketnet, reeks start op zaterdag 6 november om 9.10 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.