Shorttrackkoppel hoopt op komende Olympische winterspelen

Alexandra Danneel en Rino Vanhooren. © gf
Redactie KW

Nog zo’n honderd dagen en dan gaan op vrijdag 4 februari 2022 de Olympische winterspelen van start in de Chinese hoofdstad Peking. Bruggeling Rino Vanhooren en Alexandra Danneel uit Zandvoorde, beiden lid van de Brugse Shorttrack Club (BSC), verblijven momenteel als koppel met de Belgische shorttrackselectie in Azië om er deel te nemen aan twee Olympische kwalificatiewedstrijden. Vorig weekend was dat in Peking, komend weekend is Nagoya aan de beurt.

Een reis naar de andere kant van de wereld zorgt uiteraard voor de nodige voorbereiding, ook op vlak van tijdsverschil. “Normaal gaan wij vroeger naar de locatie van de wedstrijd om hieraan te wennen maar wegens de coronamaatregelen konden wij dat ditmaal niet doen”, vertelt Rino Vanhooren. “Daarom zijn wij tien dagen voor vertrek begonnen met vroeger op te staan. De dag voor vertrek stond onze wekker overigens om 2.00 uur ’s nachts en gingen wij om 16 uur reeds slapen.”

Het tijdsverschil bedraagt zes uur. “Op zich lijkt dat niet zo groot, maar je moet rekening houden dat je maaltijden verschuiven. Het grootste probleem is de hoeveelheid slaap die een atleet nodig heeft. Als je je dan niet aanpast aan het tijdsverschil komt dat in het gedrang”, vindt Vanhooren. “Je wil echt niet aan een wedstrijd beginnen als je maar vier uur slaap hebt gehad.”

Azië organiseert overigens al voor de derde keer op rij de Spelen: na Pyeongchang 2018 en Tokio 2020 is Peking 2022 aan de beurt. Net als in Tokio hangt ook in de Chinese hoofdstad het coronavirus als een schaduw over de Spelen. “Ze zijn hier best wel streng, zowel in China als in Japan. We mogen het hotel niet verlaten, ook niet om even een frisse neus te halen. We worden elke dag getest en mondmaskers zijn overal verplicht”, klinkt Rino.

Snel ijs

Vorig weekend mochten de topshorttrackers in ons land het olympisch ijs in Peking testen. Het doel van deze wereldbekerwedstrijden is om voldoende punten te verzamelen om op die manier een olympisch startbewijs te bemachtigen. Voor ons land ligt die taak bij Hanne Desmet, Tineke den Dulk en Alexandra Danneel bij de dames. Adriaan Dewagtere, Gert-Jan Goeminne, Ward Pétré, Warre Van Damme en Rino Vanhooren zijn de heren.

Het snelle ijs zorgde meteen voor twee nieuwe Belgische records, voor Hanne Desmet en het mixed relay met onder andere Bruggeling Warre Van Damme die nu voor een Gentse club uitkomt. “Ons team heeft op dit moment geen vierde dame om een volledig dames relay team te hebben.” Momenteel wordt de kernploeg samengesteld, dit zijn de meer ervaren schaatsers die nu al enkele jaren in het circuit zitten. Momenteel bestaat die ploeg uit Desmet, Pétré, Goeminne en Vanhooren. De eerste reserve van het team is Dewagtere. Van Damme is tweede reserve.

Heren

In de herenaflossing bleven Ward, Stijn, Gert-Jan en Rino in Peking overigens amper een halve seconde verwijderd van het huidige nationaal record. “Onze kansen liggen vrij open. Met die heren relay hebben we een goede kans om bij de eerste acht te komen en ons zo te selecteren voor de Spelen. In Beijing zijn wij achtste geworden. We hadden een zware loting, met Nederland en Hongarije die respectievelijk eerste en tweede zijn geworden. Op individueel vlak hebben we eigenlijk ook wel veel kansen. Een top 36 is goed voor de 1500 m en een top 32 voor de 500m en 1000m om je te selecteren voor komende Olympische Spelen”, besluit Vanhooren. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.