Shaun Murphy bereidt WK voor in… Brugge

Shaun Murphy met links Chris Henry. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Als Shaun Murphy eind deze maand zijn tweede wereldtitel snooker pakt, zal hij de basis gelegd hebben in Brugge. De 36-jarige Engelsman werkte deze week intensief met zijn coach Chris Henry in de Snooker Palace in het Brugse centrum.

Drie dagen was Shaun Murphy begin deze week in Brugge, maar een citytrip werd het allerminst. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bereidde de huidige nummer elf op de wereldranglijst zich intensief voor om het nakende WK snooker. Long pots, safety shots, tactical games: uren en uren stond de gewezen wereldkampioen gebogen over de tafels van de Snooker Palace in Brugge, de zaak van oud-Clubspeler Luc ‘Bibi’ Hinderyckx. Centraal in de ruimte, relaxed, tussen de spelende studenten en habitués. “Herhalen, herhalen, herhalen. Het brein trainen“, legt coach Chris Henry uit. “Je kijkt met je brein, niet met je ogen. Daar werken we nu hard aan.”

Verliefd op Brugge

Het is door Chris Henry dat Shaun Murphy, Mark Selby en nog tien profspelers de voorbije weken kwamen trainen in Brugge. “Twintig procent van de spelers die straks op het WK in actie zullen komen, geef ik les. Het moet zijn dat ik toch iets juist doe”, lacht hij. Chris Henry belandde dertig jaar geleden in Varsenare. “Nadat ik als profspeler een finale in Nederland had ge- haald, stapte een Belg op me af met de vraag of ik in zijn elf clubs les wilde geven. Hij zou een huis voor me regelen. En dat was toevallig in Brugge. Ik werd verliefd op de stad, en op Marie-Anne De Prest met wie ik een dochter Grace kreeg. Hier legde ik me toe om het ontwikkelen van het eigen keu-merk Acuerate en de begeleiding van topsporters.” Onder meer zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry was een van zijn bekendste pupillen.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=39K5_IkbjFo

Sinds dit jaar werken Henry en Murphy weer samen. Drie jaar lang probeerde de gewezen wereldkampioen het op zichzelf, maar nu grijpt hij terug naar het vertrouwde recept. “Chris is de beste coach in deze sport”, stelt Shaun Murphy. “In de sport gaat iedereen door goede en slechte tijden. Snooker is daarin niet anders dan golf of tennis. Je heb constant iemand nodig, die als het ware je mecanicien is. Iemand die je spel kent, begrijpt hoe de sport werkt en eventuele problemen kan oplossen. Chris en ik kennen elkaar al twintig jaar. Ook ver weg van de snookertafels zien we elkaar. Hij maakt een groot deel uit van mijn leven en is zeer belangrijk voor me. Als je mijn leeftijd en fase van carrière hebt bereikt… Het meeste van mijn spel is goed, maar het is zaak om alles op een hoog niveau te houden en te blijven verbeteren.”

Ik maak tijd om de stad te bezichtigen.

Hoewel het haast Spartaanse regime, maakte Murphy toch tijd om iets van Brugge te zien. “Brugge is zo’n mooie en speciale plek, dat je tijd máákt om de stad te zien. Om rond te wandelen langs de pleinen, om de torens en fantastische plekken te bezichtigen.”

Maar de focus ligt nu op het WK snooker in het mythische Crucible Theatre in Sheffield van 20 april tot 6 mei. “Drie finales, meerdere halve finales en een overwinning in 2005. Het wereldkampioenschap is een tornooi dat me ligt. Het is een plek waar ik me zelfverzekerd voel, waar ik graag speel. Het tornooi winnen en die trofee kunnen aanraken, dat is mijn doel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier