Seba Steen bokst zaterdag voor unieke wereldtitel

Seba Steen en vriendin Ann-Sophie Samyn © Davy Coghe
Redactie KW

Zaterdag kampt de 22-jarige Gistelnaar Seba Steen tegen de Hongaar Kovacs voor de WBC U23-wereldtitel bij de weltergewichten tot 63 kilo. Dit is de grootste boksbond ter wereld. Speciaal voor deze kamp wordt de vipzaal van de Versluys Arena omgetoverd tot een heuse boksarena.

Gistelnaar Seba Steen timmerde geduldig aan een mooie bokscarrière. Samen met zijn broer Laurens trainde hij lang onder de vleugels van coach Eddy Vandenhouweele. Hij vocht als amateur 17 kampen waarvan hij er slechts eentje verloor. Als prof maakte hij de overstap naar coach Filiep Tampere waar ook meervoudig wereldkampioene Delfine Persoon aangesloten is. In zijn vijf seizoenen als prof vocht en won hij alle elf zijn kampen.

Nu hij tegen de 23 jaar aanleunt, is dit het ideale moment om een gooi te doen naar een prestigieuze wereldtitel. Na heel wat lobbywerk is het dan eindelijk gelukt. “Dit is een item op mijn bucketlist dat ik zal mogen schrappen”, zegt een duidelijk geëmotioneerde Seba Steen. “Ik heb echt het gevoel dat ik er klaar voor ben. De laatste drie maanden heb ik als een pater geleefd en ik heb er dan ook alles voor gelaten. Dit moet mijn gloriemoment worden dat ik met al mijn vrienden en supporters mag delen. Nu ik zo ver sta, spookt enkel de zege door mijn hoofd”, stelt Steen zelfverzekerd.

Over zijn Hongaarse tegenstander Gabor Kovacs wil Steen zelf weinig weten. Dat hij met zijn 39 kampen over veel meer ervaring beschikt en twee centimeter groter is, kan er nog door. Verder vragen heeft weinig nut. Er komt niets meer uit. “Ik zal me vooral met mijn eigen tactiek bezighouden. Ik ben sowieso geen puncher die voor de knock-out gaat. Mijn hoofddoelstelling is om zo weinig mogelijk te incasseren. Mijn afwachtende houding geeft me dan ook de mogelijkheid om zijn specifieke manier van boksen goed te lezen en daarop te anticiperen. Ik geef mezelf vijftig procent kans en reken meer dan ooit dat mijn supporters er een echte heksenketel van zullen maken. Ik krijg misschien maar één zo’n kans in mijn leven en wil hem ten koste van alles ook benutten”, aldus de 22-jarige bedrijfsleider Seba Steen.

Al zeven jaar lang is zijn vriendin Ann-Sophie Samyn zijn steun en toeverlaat. De uit Lichtervelde afkomstige schoonheid heeft zowat zijn hele carrière gevolgd. “Het is zeker geen pretje om hem slagen te zien incasseren. Tijdens een kamp sluit ik mijn ogen dan ook meer dan eens.”

“Mijn taak is om hem vooral zo weinig mogelijk uit zijn focus te halen. Ik weet wat het voor ons allemaal betekent. Zelf hou ik me dan ook vooral met de public relations bezig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier