Schuttersvereniging Sint-Pieters Roos breidt uit: “Meer leden ondanks corona”

Frédéric Vukojevic behaalde op Open Air de superfinale met luchtpistool. Daan Vandenbroele werd met luchtkarabijn nationaal kampioen. (Foto ACR)
Redactie KW

Het gaat de Koninklijke Schuttersvereniging Sint-Pieters Roos voor de wind. Ondanks corona kan men rekenen op een ledengroei, was men op het voorbije BK met een ruime delegatie aanwezig en in de eerste helft van 2022 hoopt men de langverwachte nieuwe schietstand te kunnen openen.

Onlangs vond in Marche-en-Famenne Open Air plaats, of het Belgisch kampioenschap luchtkarabijn- en luchtpistoolschieten. Daar kroonde Daan Vandenbroele zich met luchtkarabijn tot nationaal kampioen bij de junioren. In de finale had de 20-jarige schutter van Sint-Pieters Roos een score die zeer nipt goed was voor goud. Na negen jaar behaalde hij zijn eerste nationale titel. “Ik ben super tevreden om mijn laatste jaar als junior op deze manier af te sluiten”, glundert de kampioen. “In mijn categorie waren we met tien. En eigenlijk heb ik nog nooit met pistool geschoten. Volgend jaar ben ik senior. Het niveau zal sowieso een stuk hoger liggen. Bij het schieten is het vooral belangrijk een goede positie in te nemen, je ademhaling te controleren en leren omgaan met stress”, aldus Vandenbroele die in Howest een opleiding grafisch design doet.

Zijn Brugse clubgenoot Frédéric Vukojevic (42) toonde zich als lid van de nationale ploeg in de superfinale het sterkst. Daarvoor, in de finale 10 meter met luchtpistool, eindigde hij als derde bij de Seniors. “De stress tijdens zo’n finale is hoog, anders dan bij een gewone wedstrijd. Je hart slaat sneller, je zweet meer, je staat plots niet meer stil.”

De stress tijdens zo’n finale is enorm: je hart slaat sneller en je zweet meer

Toch zijn de prestaties voor Frédéric de kroon op het werk na het vele trainen in de vereniging langs de Violierstraat in de binnenstad. “Dit is toch minstens twee keer per week, met daarnaast de trainingen met de nationale ploeg in Mechelen”, klinkt de topsporter die werkt bij Musea Brugge.

Nieuw pistool

Bij Sint-Pieters Roos zijn ze met drie die nationaal schieten: Frédéric, Valerie Willems (pistool) en Ine Verschragen (karabijn). Gilbert Hoef is als voorzitter bijzonder tevreden. “Wat Frédéric in de superfinale deed was top”, vindt hij. “Het levert hem als prijs een nieuw pistool van 2.000 euro op. Pistoolschutters hebben overigens het geluk dat ze wat ouder mogen zijn, en gemiddeld zijn ze dat ook.”

Sint-Pieters-Roos was op het BK goed vertegenwoordigd. Junior Sofie Vanneste en Ine Verschragen schoten in finale. Ines moeder Ann Vanoverbeke werd tevens met luchtkarabijn vierde. Valerie Willems (pistool) behaalde een finaleplaats, en is geselecteerd voor de komende interland Frankrijk – België in Saint Quentin. “Toekomstgericht zit het dus wel goed”, vindt Hoef. “Ondanks corona hebben we meer leden. Zo’n zestien, vooral jongeren. Sabine Dendooven zet zich daarvoor in en heeft als doel jeugdsportcoördinator te worden. Op de bovenverdieping schieten de verbouwingen voor een nieuwe schietstand goed op. We hopen die in de eerste helft van volgend jaar te openen, met als doel enkele Olympische disciplines aan te bieden, desnoods met een bewegend doel, zodat we nog meer nieuwe mensen kunnen aantrekken”, besluit voorzitter Hoef. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.