Schutster Jessie Kaps strandt in kwalificaties: “Niet veel om over te treuren”

Redactie KW

Jessie Kaps heeft zich zaterdag op de Olympische Spelen in Tokio niet kunnen plaatsen voor de finale in het schieten in de categorie 10 meter luchtgeweer. De Chinese Yang Qian ging nadien met het goud aan de haal.

De 23-jarige Westendse eindigde in de kwalificaties als 27e (op 50) met een totaal van 623.4. Ze scoorde bij haar zes beurten respectievelijk 104.8, 103.7, 103.9, 104.2,105.2 en 101.6. Alleen de top acht veroverde een ticket voor de medaillestrijd.

In de finale toonde Yang zich de beste met een totaalscore van 251.8, een olympisch record. De Chinese verovert de eerste gouden medaille van de Spelen in Tokio. De Russin Anastasiia Galashina (251.1) en Zwitserse Nina Christen (230.6) maakten het podium vol.

Kaps behaalde eind mei op het EK schieten in het Kroatische Osijek de zilveren medaille in de 10 meter luchtgeweer. De Westendse wist zich zo te plaatsen voor de Olympische Spelen.

“Ik ben nog jong en er is nog werk aan de winkel”

“Mijn prestatie in de laatste serie was een beetje jammer, maar verder is er niet veel om over te treuren. Ik vond het een geweldige ervaring om te kunnen deelnemen. Om dit te mogen doen, daar dromen duizenden van”, reageert Kaps.

De jonge schutster had zich voor de Spelen geplaatst dankzij een onverhoopte zilveren medaille op het EK in mei in het Kroatische Osijek. Eigenlijk mikte ze pas op een olympische deelname in Parijs 2024. “Ik ben nog jong en er is nog werk aan de winkel, je kan niet verwachten dat ik op mijn derde groot kampioenschap meteen weer een medaille pak”, zegt ze.

Jessie Kaps keert over enkele dagen terug naar huis. Daar zal ze zich weer toeleggen op haar studies klinische psychologie. “Ik heb in augustus examens en heb mijn boeken nog niet vastgehad.”

“Dit stond in teken van ervaring opdoen”

Voor haar coach Peter Hellenbrand leverde zijn pupil een bevredigende prestatie. “Op zich is haar uitslag niet slecht. Jessie begon heel sterk en dan kan het lastig zijn om je focus te houden op wat je moet doen en niet te denken aan het mogelijke eindresultaat. Technisch heeft ze sterk geschoten maar we wisten snel dat het niet genoeg zou zijn (voor de finale). Haar laatste serie was onder de maat maar 50 van de 60 schoten waren best goed”, reageert de Nederlander, in 2012 in Londen zelf vijfde.

“Dit stond in het teken van ervaring opdoen. Eigenlijk komt Jessie nog maar net kijken, en dan mag je niet verwachten dat ze op de Olympische Spelen meteen top tien van de wereld wordt. Al hoop je natuurlijk altijd op meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier