Schaatser Mathias Vosté verlangt naar zijn eerste internationale wedstrijd

Mathias Vost in actie. © Schaatsteam Reggeborgh
Redactie KW

De Bruggeling is ondertussen uit quarantaine nadat een teamgenoot positief testte op corona en hoopt begin volgend jaar toch nog wat internationale wedstrijden te rijden. “Mijn piek ligt nog altijd op het WK afstanden.”

Mathias Vosté was met zijn Nederlandse ploeg Reggeborgh op trainingskamp in het Duitse Inzell. Zijn teamgenoot Kjeld Nuis was daar niet helemaal fit, ging niet meer van zijn kamer en liet een coronatest doen die enkele dagen nadien positief bleek te zijn. Vorige week donderdag werd het trainingskamp in het Beierse wintersportoord dan ook afgebroken en moest het ganse team individueel op hotel in hun kamer blijven. “Aan het eind van die dag hoorden we dat we terug naar Nederland konden om daar de quarantaine voor te zetten, maar dat was voor mij een beetje moeilijk omdat mijn vriendin Angela Dijkstra thuis zat”, vertelt de 26-jarige Bruggeling. “Er zijn toen een aantal vakantiehuisjes voor ons geregeld in een vakantiepark in Langweer, vlakbij Heerenveen. Vosté woont al sedert enige jaren in Friesland. “We hebben daar toen ons eigen krachtmateriaal naar toe gebracht en konden gelukkig blijven fietsen op de tacx, krachttrainingen doen en op de schaatsplank oefenen.”

Na tien dagen quarantaine is Mathias sedert donderdag terug thuis, mag hij weer buiten en dus opnieuw zijn sport beoefenen. “Jammer dat we die dagen niet meer konden schaatsen en dat alle trainingen binnen moesten gebeuren, maar dat ging, dus hebben we die quarantaine als niet te erg ervaren. Ik ben in die periode tweemaal getest, gelukkig beide keren negatief op corona.”

De voorbereiding op dit langebaanseizoen was voor Vosté niet veel anders dan de andere jaren. “Ook al omdat we hoopten dat de meeste wedstrijden zouden plaatshebben. Het grote verschil was dat we de eerste twee maanden vooral alleen moesten trainen en dat ik geen skeelerseizoen had”, klinkt de schaatser. “Normaal skeeler ik veel tijdens de zomer en de voorbije maanden heb ik voor het eerst echt als een schaatser getraind. Een andere ervaring, maar ik ben wel benieuwd hoe de winter nu zal gaan. Ik heb de voorbije zomer echt wel die wedstrijdprikkel gemist, want dat kan je toch niet echt in een training nabootsen.”

Vosté probeert zoveel mogelijk de periodisering aan te houden. “De vorm is nu zeker niet minder dan in andere jaren. Misschien zelfs beter omdat ik nu al veel meer op het ijs heb gestaan, door het zomerijs wat ik normaal door het skeeleren niet doe. Ondertussen heb ik wel zin om weer wedstrijden te schaatsen.”

De internationale wedstrijden zijn voor dit jaar afgelast, Mathias hoopt wel om in januari, februari nog wat wedstrijden in het buitenland te kunnen doen. “Uiteraard staat de gezondheid voorop en mag de internationale schaatsbond beslissen of het verantwoord genoeg is. Ondertussen hoop ik hier in Nederland toch wel om trainingswedstrijden te rijden. Ik blijf hard trainen voor wat misschien nog komen kan. Het WK afstanden staat nog altijd op het programma, daar ligt nog altijd mijn piek en dan zien we wel of dat zal plaatsvinden of niet”, besluit Vosté.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten