Sandrine Tas traint eerst op de schaats en skeelert daarna naar zege in Grand Prix

Sandrine Tas. (archieffoto) © gf

Op de eerste dag van de Flanders Grand Prix voor skeeleraars op de Mundialpiste in Zandvoorde heeft Sandrine Tas vrijdagavond met overmacht een puntenkoers over tien kilometer gewonnen. Tas, die in de ochtenduren nog in Heerenveen op het ijs schaatste, haalde het voor de Duitse skaters Larissa Gaiser en Angelina Otto.

Het is deze zomer een van de sporadische optredens van Tas op haar thuisbaan in Zandvoorde. Omdat de 25-jarige studente zich wil plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Peking, laat zij de internationale toernooien op de skeelers voornamelijk links liggen. Maar voor de Grote Prijs was Tas bereid een uitzondering te maken.

Jason Suttels liet zich bij de mannen de overwinning op de puntenkoers ontglippen. Suttels leek op een zege af te stevenen, maar met een late aanval passeerde de Italiaan Matteo Barison hem.

Sterke rentree Fran Vanhoutte

Twee overwinningen waren er op de openingsdag voor junior Fran Vanhoutte, eerst op de 200 meter en daarna op een puntenkoers over vijf kilometer. Haar overtuigende rentree was enigszins verrassend.

Drie weken geleden was Vanhoutte tijdens het EK pijnlijk ten val gekomen, waarbij een kort verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk bleek. Ereplaatsen waren er verder voor junioren Jolan Brissinck (puntenkoers) en Robbe Beelen (200 meter).

411 skaters uit 13 landen

De Flanders Grand Prix beleeft dit weekend zijn 53e editie. Een jaar geleden ging de traditionele seizoensafsluiting voor de inline skaters net als alle wedstrijden vanwege de coronapandemie niet door.

Dit weekend komen 411 skaters uit dertien landen bijeen op de Mundialpiste in Zandvoorde, een deelgemeente van Oostende. Voor de deelnemers gelden strikte beperkingen en skeeleraars uit landen met een hoog coronarisico als Groot-Brittannië, India en Colombia worden geweerd.

Omroeper Andy Deceuninck is ook de fiere papa van drie ‘Zwaantjes’

© (Foto FRO)

“Matteo is eerstejaars pupil en hij combineert skeeleren met atletiek bij Hermes Oostende. Matteo heeft vandaag de 800 m en de 1.600 m gewonnen. Er volgen nog vier wedstrijden. Siebe is zeven en hij combineert skeeleren met voetbal bij KVO. Hij traint drie keer per week voor het voetbal, één keer per week voor het skeeleren. Hanne is aangesloten bij de recreatie en is zeer gretig om bij te leren. Ikzelf ben omroeper en ik ben zeer blij dat er weer wedstrijden mogelijk zijn, mede dankzij het goede weer!”

Fiere voorzitter

De eerste dag verliep onder een stralende zon en een bijzonder grote belangstelling. Marc Decraemer was meer dan een tevreden voorzitter: “We hebben lang getwijfeld maar vanaf 13 augustus mocht versoepeld worden en wij mogen, van een succes spreken. We zijn blij dat we de koe bij de horens gepakt hebben, maar we houden het veilig! De atleten en het publiek zijn present om er een mooie driedaagse van te maken, met veel spanning en spektakel.

Vandaag zaterdag en zondagnamiddag volgen nog wedstrijden op de piste, zondagvoormiddag wordt op de weg gereden in het centrum van Zandvoorde. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier