Sandrine Tas is beste Belgische op WK skeeleren in China

Redactie KW

De Belgische skeeleraars hebben maandag ook op de tweede dag van de wereldkampioenschappen in het Chinese Nanjing naast de medailles gegrepen. Sandrine Tas uit Oostende tekende voor de beste prestatie door als vijfde te eindigen in de punten-afvallingskoers over tien kilometer.

Tot de laatste rondes bleef Tas rekenen en punten verzamelen. Ze passeerde de eindstreep als tweede. Maar de Argentijnse Mayra Arias had in de openingsfase een zo grote voorsprong in punten opgebouwd dat ze al zeker was van de titel. De andere kandidaten voor het podium bleven eveneens buiten bereik. Door hevig duw- en trekwerk in de grote groep had Tas in de beginfase niet goed in de wedstrijd gezeten. Even later werd Arias’ landgenoot Kevin Kumada de verrassende winnaar bij de mannen.

De tiende plaats op de eerste dag van het toernooi was voor Tas een ontgoocheling geweest. Toch was de nare smaak van de nederlaag snel weggespoeld, toen zij een half uur later haar Nieuw-Zeelandse vriend Peter Michael kon feliciteren met zijn titel bij de mannen.

Geen prijs voor Vanhoutte en Vosté

Een jaar geleden veroverde Tas als eerstejaarssenior in Taiwan meteen twee keer goud. Al spreekt de titel op de marathon misschien meer tot de verbeelding, Tas zelf beleeft haar beste herinnering aan de triomf op de 1000 meter. Dat onderdeel staat dinsdag, op de voorlaatste dag van het pistetoernooi, op de agenda.

Op de 500 meter speelden de Belgische skaters geen rol van betekenis. Verder dan de kwartfinales reikten Stien Vanhoutte uit Zandvoorde en Mathias Vosté uit Brugge niet. Bij de 1000 meter van de junioren bleek een een plaats in de halve eindstrijd het hoogst haalbare voor Nymphe Keuleers en Indra Médard. Laatstgenoemde werd trouwens de aanvankelijk toegewezen vijfde plaats in de punten-afvallingskoers van de openingsdag afgenomen. Médard verzamelde wel punten, maar had de wedstrijd te vroeg verlaten.

(Belga – Foto a-SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.