Sandrine Tas: “Ik heb een zoete tand”

Sandrine Tas behaalde vorige zomer op het EK skeeleren in haar eigen Oostende maar liefst zeven gouden medailles. (foto Belga) © BELGAIMAGE
Tom Vandenbussche

In amper vier jaar tijd had Sandrine Tas (23) negen kampioenschappen in het skeeleren nodig om 41 internationale medailles, waarvan 15 gouden, op het hoogste niveau te behalen. Nu ambieert de Zandvoordse bio-ingenieur in spe een overstap naar het langebaanschaatsen, in navolging van olympisch medaillewinnaar Bart Swings. De Winterspelen van 2022 in Kuala Lumpur zijn haar droom. “Maar ik zie me niet als de vrouwelijke Bart Swings.”

1. Hoe, waar en met wie vierde je oudejaar?

“Met een gezellig etentje bij ons thuis in Zandvoorde met mijn ouders, mijn vriend Peter (Michael, een Nieuw-Zeelandse schaatser die op de Winterspelen van 2018 twee keer net naast een medaille greep, red.) en de beste vriendin van mijn moeder en haar man.”

2. Met welk eindejaarsgeschenkje heeft men je echt verrast?

“Ik kreeg van mijn vriend een glazen beeldje van Swarovski.”

Soms doe ik ook een lactaattest om mijn hartslagzones voor op training te bepalen en daaruit blijkt dat ik inderdaad een stukje kan fietsen

3. Waar zie je jezelf binnen tien jaar?

“Goh… Normaal zal ik afgestudeerd zijn en met mijn sport gestopt zijn. Ik hoop een mooie, uitdagende job te hebben, op een of andere manier nog in het skeeleren actief te zijn en in een tof huisje te wonen met mijn vriend en een hondje.” (lacht)

4. Word je in Oostende vaak herkend?

“Nu en dan wel, maar dat valt goed mee. (knipoogt) Skeeleren is natuurlijk ook niet zo’n heel erg bekende sport.”

5. Moest je al ooit eens een handtekening uitdelen?

“Heel erg vaak gebeurt het niet. Op straat bijvoorbeeld nog nooit, maar wel aan de jongere renners op skeelerwedstrijden.”

6. Waar bewaar je je medailles?

“De meest speciale liggen in mijn kamer uitgestald. De rest zit gesorteerd, in plastiek zakjes en per evenement, in een grote doos op de zolder.”

7. Heb jij ooit een idool gehad?

“Eigenlijk niet. Er zijn enkele sporters waar ik veel respect voor heb. Maar een idool, dat niet.”

8. Droom je van de volgende Winterspelen in 2022?

“Ze zijn de reden waarom ik het nu in het schaatsen probeer. Op een bepaalde manier droom ik er dus wel van. Het is een soort van langetermijnproject waar ik heel veel zin in heb om te zien waar ik kan geraken.”

De vrouwelijke Bart Swings? Ik ben eigenlijk liever mezelf

9. Hoe goed ken je Bart Swings?

“De skeelerwereld is heel erg klein, zeker in België. Ik ken Bart al heel erg lang, al voor hij schaatser werd. We hebben op EK’s en WK’s vaak samen in de nationale ploeg gezeten en bij andere internationale wedstrijden zit hij in hetzelfde commerciële team. We kennen elkaar dus relatief goed, maar buiten de sport hebben we geen of weinig contact. Maar als ik vragen over skeeleren of schaatsen heb, weet ik zeker dat ik bij hem terecht kan voor wat hulp en enkele tips.”

10. Mogen we je de vrouwelijke Bart Swings noemen?

“Ik ben eigenlijk liever mezelf. We zijn op sommige vlakken binnen onze sport heel gelijkaardig, maar op andere punten toch ook heel verschillend. Ik vind het wel een groot compliment om met hem vergeleken te worden, want hij heeft een palmares om u tegen te zeggen, zeker in het skeeleren maar nu toch ook in het schaatsen.”

11. Welke sport verkies je: skeeleren of schaatsen?

“Skeeleren. Dat is van jongs af aan mijn grote passie. Met schaatsen ben ik pas heel recent begonnen.”

12. Volgens wat we vernemen kun jij ook een aardig stukje fietsen. Is er een coureur aan jou verloren gegaan?

“Ik doe dat heel erg graag en ga als training regelmatig fietsen. Ik heb die passie van mijn grootvader geërfd. Soms doe ik ook een lactaattest om mijn hartslagzones voor op training te bepalen en daaruit blijkt dat ik inderdaad een stukje kan fietsen. Ik nam ook al eens aan een regionale wedstrijd deel en dat ging goed. (lacht) Maar om nu te zeggen dat ik aan de Belgische, Europese of wereldtop zou kunnen meedraaien, is moeilijk in te schatten. (knipoogt) Misschien wordt dat wel mijn volgende project.”

13. Houdt de klimaatopwarming je bezig?

(knikt) “Ik begrijp mensen die dat ontkennen niet, want de gevolgen zijn toch wel duidelijk zichtbaar. Ik besef van mezelf ook dat ik meer zou moeten doen om een steentje bij te dragen en global warming tegen te gaan.”

14. Welk gerecht mogen ze jou altijd voorschotelen?

“Chili con carne.”

15. Waar vindt jouw droomvakantie plaats?

“Zuid-Afrika. Ik ben er al geweest. Een prachtige ervaring! De laatste tijd kijk ik ook erg uit naar een bezoekje aan Nieuw-Zeeland.”

Ja, ik droom van de Winterspelen 2022. Ze zijn de reden waarom ik het in het schaatsen probeer

16. Waar kom jij tot rust?

“Dat kan heel verschillend zijn. Als ik me tijdens een trainingsritje ergens op een bankje langs de vaart neerzet. Als ik tijdens een wandeling met de hondjes op een bankje in het bos ga zitten. Of als ik in de winter op het strand of in de duinen loop en helemaal alleen ben, met de stilte en het geluid van de wind. Daar kan ik van genieten. Vaak heb ik het gevoel dat ik veel te gejaagd leef: trainen, studeren en tussendoor piekeren over het trainen of studeren. Zo’n echt rustmomentje in mijn hoofd, dat gebeurt niet vaak bij mij.”

17. Voor welke zoetigheid zou je een moord durven te begaan?

“Alles wat zoet is, maar vooral alles met chocoladevulling, zoals praliné en karamel. Ik heb echt een zoete tand.”

18. Met welk soort date kan je vriend je het meest plezier doen?

“Elke date waar goed en met liefde is over nagedacht.”

19. België of Nieuw-Zeeland?

“België. Ik ben nog niet in Nieuw-Zeeland geweest, maar het ziet er wel prachtig uit. Hopelijk geraak ik er een van de volgende jaren.”

20. Wat weet je al over Kuala Lumpur?

(knipoogt) “Niet echt iets.”