De drie prille rijdsters, die op skeeleren internationale faam hebben, zijn samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) aan een bijzonder project begonnen. Dat moet leiden tot een start bij de Olympische Winterspelen van 2022. Even leek het avontuur al ten einde voordat het echt was begonnen. Door een zware blessure van Tas moesten de rijdsters voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden passen. Sinds vorige week staat Tas weer op het ijs.

Het komt bondscoach Ferre Spruyt goed uit dat de ploegachtervolging een betrekkelijk nieuw onderdeel op de schaatsagenda is. Maar weinig landen pakken deze discipline bij de vrouwen serieus aan, waardoor een gemotiveerd en getalenteerd team al snel successen kan boeken. De beste acht landen mogen over ruim twee jaar meedoen aan de Spelen in Peking.

De drie rijdsters - een reserve is er niet - konden de voorbije dagen op de manche in Nur-Sultan zien dat er maar negen landen present waren. Landen als Canada, Rusland, Japan en Nederland met hun jarenlange schaatstraditie zijn vanzelfsprekend mijlen voor. Maar met veel andere landen moet het Belgische trio zich in de nabije toekomst kunnen meten. Bij een test, in oktober in Inzell, noteerden de drie een tijd van 3:14.23. Een handvol seconden langzamer dan de tijden die Wit-Rusland en China zondag in Kazachstan klokten, en drie seconden sneller dan Zuid-Korea, dat als laatste eindigde.

(Belga)

De drie prille rijdsters, die op skeeleren internationale faam hebben, zijn samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) aan een bijzonder project begonnen. Dat moet leiden tot een start bij de Olympische Winterspelen van 2022. Even leek het avontuur al ten einde voordat het echt was begonnen. Door een zware blessure van Tas moesten de rijdsters voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden passen. Sinds vorige week staat Tas weer op het ijs. Het komt bondscoach Ferre Spruyt goed uit dat de ploegachtervolging een betrekkelijk nieuw onderdeel op de schaatsagenda is. Maar weinig landen pakken deze discipline bij de vrouwen serieus aan, waardoor een gemotiveerd en getalenteerd team al snel successen kan boeken. De beste acht landen mogen over ruim twee jaar meedoen aan de Spelen in Peking. De drie rijdsters - een reserve is er niet - konden de voorbije dagen op de manche in Nur-Sultan zien dat er maar negen landen present waren. Landen als Canada, Rusland, Japan en Nederland met hun jarenlange schaatstraditie zijn vanzelfsprekend mijlen voor. Maar met veel andere landen moet het Belgische trio zich in de nabije toekomst kunnen meten. Bij een test, in oktober in Inzell, noteerden de drie een tijd van 3:14.23. Een handvol seconden langzamer dan de tijden die Wit-Rusland en China zondag in Kazachstan klokten, en drie seconden sneller dan Zuid-Korea, dat als laatste eindigde.(Belga)