Sammy Feys uit De Panne is Europese top in het reddend zwemmen: “Ik ben een kind van de zee”

Sammy Feys uit De Panne is Europese top in het reddend zwemmen. © foto Stef Feys
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Topsporter Sammy Feys (21) is als enige West-Vlaming geselecteerd voor de nationale ploeg in het reddend zwemmen, ook wel lifesaving genoemd. De 21-jarige Pannenaar verdedigt mee de Belgische eer op het EK van 12 tot 18 september in het Spaanse Castellòn.

Reddend zwemmen is niet de meest bekende sport bij het grote publiek, maar om in het lifesaving een degelijk niveau te halen, moet je een heel complete sporter zijn. “Klopt, want het is een erg zware sport waarbij er een gedeelte in het zwembad en een gedeelte in het open water wordt afgewerkt”, verduidelijkt Sammy Feys.

Open watergedeelte

“Als kind van de zee en geboren en getogen Pannenaar, ben ik vooral gespecialiseerd in het open watergedeelte. Ik train vooral in de Flanders Coast Lifesaving Club in Middelkerke, de Westhoek Kajakclub in Veurne en de Veurnse Zwemvereniging.”

Al sinds de jeugdreeksen was Sammy een vaste waarde op de podia van Belgische en Europese kampioenschappen. “Ik leerde op mijn derde zwemmen bij de zwemschool in Middelkerke onder leiding van Georges Vandenabeele. Sinds mijn tiende doe ik aan reddend zwemmen. Voorlopig hoogtepunt was een bronzen medaille op het onderdeel surfski op de Europese kampioenschappen voor nationale teams in 2017.”

Lik op stuk

In 2019 volgde de overstap van de jeugdcategorie naar de open categorie. “Tot de grote verbazing van mezelf en mijn entourage werd ik dat jaar, ondanks mijn prestaties in de jeugdcategorieën, niet geselecteerd om het nationale team op het EK te vertegenwoordigen.

Ik bleef echter niet bij de pakken zitten en zag het als een extra stimulans om de selectieheren lik op stuk te geven. In zowat alle wedstrijden waarin ik sindsdien op Belgische bodem deelnam, behaalde ik de overwinning. Op de Europese interclubkampioenschappen in Italië was ik bovendien goed voor zilver op het onderdeel ocean man, het koningsnummer van deze sport.”

Improviseren tijdens de lockdown

En ook tijdens de lockdown hield Sammy de motivatie hoog, al was het vaak wel improviseren. “Ik kon terecht in privézwembaden, waar ik met elastieken lange afstanden kon blijven trainen. Omdat de fitnesscentra gesloten waren, werd het thuis een geïmproviseerde fitness”, lacht Sammy. “Vele wedstrijden werden afgelast, maar afgelopen mei kon ik in Frankrijk wel terecht voor de prestigieuze French Rescue.”

Op het EK wil ik de lijn van de voorbije maanden doortrekken

Daarvoor moest hij zich wel bij een Frans team aansluiten, want enkel Franse teams waren toegelaten. “Ik koos voor Breizh Sauvetage Cotier, waar ze me graag zagen komen. Samen met mijn vader en trainer, Stef Feys, zakten we na de nodige testen en quarantaine naar Frankrijk af. In alle proeven waaraan ik deelnam, behaalde ik uiteindelijk de finale. Uitschieter was mijn zevende plek in het onderdeel surfski.”

Golven tot twee meter

“Daarna volgden de trails op Belgisch grondgebied, die van belang waren voor een EK-selectie”, vervolgt Sammy, die zijn sportcarrière combineert met studies elektromechanica aan VIVES Brugge en afgelopen zomer ook als strandredder werkte.

“Op die wedstrijden drukte ik stevig mijn stempel en ook op de grootste wedstrijd van België, de FILCOW van begin juli in Oostende, presteerde ik sterk. In een internationaal gezelschap won ik het surfski, werd ik tweede in ocean man, derde in board race en vierde in surf race.”

Ocean Perf Challenge 2021

Begin augustus nam Sammy deel aan de Ocean Perf Challenge 2021, de hoogmis van het lifesaven in Cap Breton. “De finales van deze topwedstrijd met 350 internationale atleten werden zelfs live uitgezonden op de Franse televisie. In epische omstandigheden, met golven tot wel twee meter hoog, behaalde ik alle finales en opnieuw een zevende plek in het onderdeel surfski.”

Prestaties waar ook de federatie niet naast kon kijken. En dus werd Sammy midden juni al geselecteerd om samen met het Belgische team van 12 tot en met 18 september ons land te vertegenwoordigen op het EK in Castellòn, Spanje.

“Ik neem er deel aan de open categorie, de serc, board race, surfski en ocean man. Ook in de aflossing zal ik van de partij zijn. Ik kijk er alvast naar uit en hoop er mijn sterke prestaties van de laatste maanden door te trekken.”

(SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier