Rumbekenaar Stoffel Vandoorne finisht in de punten in eerste GP

© Belga
Redactie KW

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) heeft zondag een geslaagd debuut gemaakt in de Formule 1. De 24-jarige Rumbekenaar finishte op het circuit van Sakhir, nabij de Bahreinse hoofdstad Manama, in zijn eerste Grand Prix als tiende, nog net goed voor één WK-punt.

De Grand Prix van Bahrein, tweede manche in het wereldkampioenschap, werd gewonnen door de 30-jarige Duitser Nico Rosberg (Mercedes), die profiteerde van autopech bij zijn landgenoot Sebastian Vettel (Ferrari) en een slechte start van zijn ploeggenoot Lewis Hamilton. Rosberg nam de race in Bahrein resoluut in handen en reed voorbij Hamilton naar de leiding. De Britse regerende wereldkampioen werd in de eerste bocht geraakt door de Williams van Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) en viel terug naar de negende plaats. Rosberg bouwde zijn voorsprong gestaag uit en reed van start tot finish op kop. Kimi Raikkonen redde na het forfait van Vettel de meubelen voor Ferrari en legde beslag op de tweede plaats. Hamilton haalde ondanks de perikelen in de beginfase nog net het podium.

Vandoorne, die na zijn twaalfde tijd in de kwalificaties op rij zes startte, kende een moeilijk begin in zijn eerste Grand Prix. De reserve- en testrijder bij McLaren, die na het forfat van de Spanjaard Fernando Alonso zijn debuut kon maken, moest aanvankelijk enkele plekjes toegeven. Vandoorne keerde echter terug en stoomde zelfs door naar de achtste plaats, waar hij voor zou moeten knokken met de piloten van Williams-Mercedes. Uiteindelijk moest hij de duimen leggen voor Massa en Bottas.

Rosberg won twee weken terug ook al de openingsmanche in Australië en gaat met het maximum van 50 punten aan de leiding in de WK-stand. Titelverdediger Hamilton is met 33 punten tweede, de Australiër Daniel Ricciardo met 24 punten derde. Vandoorne staat met één punt op de dertiende plaats. De volgende GP wordt over twee weken in het Chinese Shanghai gereden.

Vandoorne, vorig seizoen nog eindwinnaar in de GP2 Series, is de eerste Belg sinds Jérôme D’Ambrosio die aantreedt in de Formule 1. D’Ambrosio, nu aan de slag in het Formule E-kampioenschap, reed in 2011 voor Marussia en kwam in 2012 als testpiloot voor Lotus nog in actie in de GP van Italië. Vandoorne is de tweede Belg die voor McLaren in actie komt, na Jacky Ickx in 1973.

Tweevoudig wereldkampioen Alonso kreeg na zijn zware crash van twee weken geleden in de openingsmanche in Australië geen startrecht van de dokters van de Internationale Automobielfederatie. De Spanjaard is onvoldoende hersteld, zo bleek na het vergelijken van enkele CT-scans van zijn borstkas. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier