Ron Dennis: “Stoffel Vandoorne zal in 2017 klaar zijn voor de Formule 1”

© BELGA
Redactie KW

Stoffel Vandoorne uit Rumbeke greep ook dit jaar naast een zitje in de Formule 1, maar hij hoeft volgens zijn teambaas niet te wanhopen.

Volgens Ron Dennis, zijn teambaas bij McLaren, zal de West-Vlaming in 2017 “klaar zijn” voor het grote werk. Dat zegt hij dinsdag in een gesprek met Formula1.com.

“Fysiek is hij klaar”

Stoffel Vandoorne maakt al drie jaar deel uit van het McLaren’s Young Driver Programme en bewees vorig seizoen zijn grote talent door overtuigend de titel in de GP2, de wachtkamer van de Formule 1, te veroveren. Toch volstond ook dat niet om eindelijk zijn kans te krijgen in de topklasse van de autosport. Fernando Alonso en Jenson Button bleven immers aan boord bij McLaren, waardoor Vandoorne andermaal genoegen moest nemen met een rol in de schaduw. Hij is dit jaar testrijder bij McLaren en zal racen in de Japanse Super Formula series.

In een interview met de website van het Formule 1-kampioenschap heeft Ron Dennis lovende woorden voor de 23-jarige Vandoorne. Hij prijst onder meer diens maturiteit. “Stoffel is altijd een intelligente jongen geweest. Daar heeft hij nu een bepaalde wijsheid aan toegevoegd, die ongewoon is voor zo’n jong iemand“, klinkt het. “En fysiek is hij zo klaar als elke andere racer in gelijk welke racecompetitie ter wereld.”

“Stoffel is altijd een intelligente jongen geweest”

In de Japanse Super Formula series zal Vandoorne volgens Ron Dennis verder kunnen schaven aan zijn kwaliteiten. “Bolides in de Super Formula zijn snel en baanvast. Stoffel zal er strijden tegen gewezen F1-rijders als Kamui Kobayashi, Kazuki Nakajima, Narain Karthikeyan en Andre Lotterer. Hij zal het goed doen”, voorspelt Dennis. “Zijn weg naar de Formule 1 is behoedzaam uitgestippeld, zoals dat steeds het geval is bij elk lid van het McLaren Young Driver Programme. We verwachten dat hij in 2017 klaar zal zijn.”

Hoe dan ook geen certitude?

Ondanks de lovende woorden kan Dennis echter niet beloven dat Vandoorne volgend jaar hoe dan ook een zitje zal krijgen. Met ex-wereldkampioenen Alonso en Button heeft het team immers twee gevestigde waarden in huis. “Fernando heeft al bevestigd dat hij zijn contract van drie jaar (tot eind 2017, red) zal uitdoen. In dat contract staan geen opties of prestatiegerichte clausules. Het gaat om drie opeenvolgende jaren”, verduidelijkt Dennis. “Wat Jenson betreft, wij zullen in de loop van het jaar rond de tafel gaan zitten. Maar hij is een wereldkampioen, en een van de beste rijders die we ooit hebben gehad. Elk ploeg zou tevreden zijn om hem in het team te hebben. Wij zijn dat zeker.”

(Belga)