Roeister Astrid Van Roy behaalt twee keer goud in Linz

Astrid Van Roy en Eloïse Joris waren in Linz goed voor twee keer goud. © (Foto Vlaamse Roeiliga)

Op de Coupe de la Jeunesse, een internationaal roeitornooi voor junioren en ook wel eens een officieus Europees kampioenschap genoemd, was Astrid Van Roy uit Zerkegem goed voor twee keer een gouden medaille in de dubbeltwee, samen met de Brusselse Eloïse Joris.

Astrid Van Roy, lid van KRNS Oostende en vriendin van de Brugse roeier Tibo Vyvey, won eerder dit jaar de Holland Beker in skiff. De roeister mocht het nu in dubbeltwee bewijzen, samen Eloïse Joris (Union Nautique de Bruxelles), op de Coupe de la Jeunesse in het Oostenrijkse Linz. De Belgische dubbeltwee plaatste zich zowel op zaterdag als zondag voor de finale. In hun eerste A-finale startten zij in derde positie en konden tijdens de wedstrijd rustig naar voor schuiven. Vanaf drie kwart van de race namen Astrid en Eloïse het heft in handen en kwamen ze als eerste over de finish, gevolgd door Zwitserland en Frankrijk. Ook op zondag konden zij hun favorietenrol waarmaken en waren ze voor dezelfde landen opnieuw goed voor een gouden plak.

Cato Vanheste (KRNS Oostende) behaalde in skiff op zaterdag een tweede plaats, in 8:16’68 na Nederland in 8:10’85”. Op zondag kende ze een spannende race, nam de leiding, maar ze stopte net iets te vroeg waardoor Frankrijk als eerste over de meet kwam.

Nog in Linz verscheen er in twee zonder een Belgische boot aan de start met enkele jonge talenten uit Oostende, namelijk Erin Neus en Marit Janssens. Deze ploeg is gericht op groei en het was voor hen het eerste optreden op een groot tornooi. Zij eindigden zaterdag als vijfde in hun A-finale. Zondag werden ze vierde.

Tenslotte was er in Linz de deelname van de JM 8+, een mix van zes verschillende roeiverenigingen in ons land. Zij hebben wellicht de grootste uitdaging om in korte tijd zichzelf tot een hechte ploeg te transformeren. Bij de acht zijn Arnout Pottie en Rowan Leys van KR Brugge, samen met Mil Blommaert, Niels Vandersteegen, Emile Bertoe Dewachter, Karel Debruyne, Daan Brandt, Neal Laureyns en Wout Degrande als stuurman. Zij finishten zaterdag knap als tweede na Italië. Ook op zondag was het een spannende wedstrijd waarin vier aan elkaar gewaagde ploegen streden tot de laatste seconde. Italië kwam als eerste over de meet (5.55.71), gevolgd door Frankrijk (5.55.81) en België (5.58.99). (ACR)