Roeiers Vyvey-Colpaert en Vandenbussche naar A-finale op WK U23

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert roeien de A-finale op het WK U23. © ACR

Op het wereldkampioenschap roeien U23 in Racice, Tsjechië hebben zowel de lichte dubbeltwee met Tibo Vyvey en Marlon Colpaert als Tristan Vandenbussche in skiff zich geplaatst voor de A-finale. Beide West-Vlaamse boten eindigden als derde in hun halve finale.

In de lichte dubbeltwee moesten Tibo Vyvey (KR Brugge) uit Sint-Andries en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) uit Oudenburg in de eerste vijfhonderd meter de Duitsers laten voorgaan. Tegen halfweg de race van twee kilometer waren ook de Ieren onze landgenoten voorbij. De derde plaats kwam niet echt meer in het gedrang en zo finishte het West-Vlaamse duo in een tijd van 6:27’17”.

Vyvey-Colpaert roeien samen met de Duitsers Fabio Kress en Melvin Mueller Ruchholtz (6:22’35”) en de Ieren Rory O’Neil en Eoin Gaffel (6:23’82”) de finale. De andere halve finale werd gewonnen door de Fransen Ferdinand Ludwig en Victor Marcelot (6:22’78”). Die laatste werd in 2020 Europees jeugdkampioen in skiff. De andere twee finalisten zijn de Zwitsers Gian Struzina en Raphael Ahumada Ierland (6:25’02”) en de Polen Jakub Byczek en Lukasz Piasecki (6:29’04”).

Ook skiffeur Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub) roeide een knappe halve finale. De Pool Piotr Plominski domineerde de wedstrijd en won. De 20-jarige Bruggeling lag zo goed als heel de race in derde positie en kon die plaats tot het einde aanhouden. Hij finishte in 6.59.49. De Pool werd eerste in 6:55’51”, de Bulgaar Yauheni Zalaty tweede (6:57’20”).

In de andere halve finale wist deze top drie zich te kwalificeren voor de A-finale:

De Bulgaar Emil Neykov die in dezelfde bootklasse op dezelfde baan in 2018 wereldkampioen werd bij de junioren. Hij finishte in 6:56’83”, de Deen Bastian Scher (7:00’37”) en de Duitser Jonas Gelsen (7:04’06”).

Net als Vyvey en Colpaert roeide Vandenbussche de vijfde tijd van alle twaalf halve finalisten. De finales hebben zondagmiddag plaats.