De internationale roeiwereld trekt naar het Oostenrijkse Linz, dat 674 roeiers en roeisters uit éénendertig landen mag verwelkomen.

Slechts twee van de zes landgenoten, die in Belgrado deelnamen, starten ook in Linz. Gwenda Stevens, voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond (KBR) betreurt uiteraard de afwezigheid van Olympisch finalist Hannes Obreno, die wegens gezondheidsredenen noodgedwongen een punt moest zetten achter het toproeien. Ook Eveline Peleman, in 2014 wereldkampioene in de lichte skiff, is er niet meer bij. Ondanks haar elfde plaats, waarmee ze haar comeback in Belgrado kleurde, besloot de Gentse skiffkampioene zich toch terug te trekken uit het nationale roeiteam en zelf haar internationaal traject uit te stippelen.

"De Belgische roeisport verliest dus twee belangrijke speerpunten", zucht Stevens. "Door hun afhaken kijken we voor deelname aan de Olymische Spelen in 2020 nu uit naar de lichte mannendubbeltwee Brys-Van Zandweghe, onze paraskiffeur Louis Toussaint en de twee beloften Pierre De Loof en Ruben Claeys, die vorig jaar 5de werden op het WKU23 en voluit gaan voor een Olympische selectie in de zware dubbeltwee."

Louis Toussaint, Pierre De Loof en Ruben Claeys laten wegens de examenperiode de Wereldbekerraces in Linz links liggen. Voor de Belgen wordt het dus alleen uitkijken naar onze sterkste troef: de lichtgewicht dubbeltwee Van Zandweghe-Brys. Het Gents-Brugse tweetal dat in Belgrado het zilver wegsnoepte voor de neus van de Ierse vice-wereldkampioenen Gary en Paul O'Donovan, wil zijn tweede plaats in de Wereldbekerranking met hand en tand verdedigen tegen twintig concurrenten. Daartussen steken de Polen Kowalski-Jankowski, winnaars in Belgrado, en de Italianen Oppo-Ruta, die onze landgenoten in Piediluco achter zich lieten.

(BELGA)