Roeiers Tibo Vyvey en Marlon Colpaert mikken op EK

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey. (GF)
Redactie KW

De Belgische lichte dubbeltwee wil graag naar het Europees kampioenschap U23 in september in Duisburg en hoopt dat corona niet opnieuw voor een afgelasting zorgt.

De 19-jarige Tibo Vyvey (uit Sint-Andries en lid van KR Brugge) en zijn 20-jarige kompaan Marlon Colpaert (uit Oudenburg en roeier bij KRNS Oostende) werden vorig jaar op het WK U23 in het Amerikaanse Sarasota knap vijfde in de lichte dubbeltwee. Hun hoofddoel dit jaar is nog steeds om naar het EK te gaan. “Het Europees kampioenschap U23 vindt plaats in Duisburg op 5 en 6 september. De beslissing omwille van corona om dit roeikampioenschap te laten plaatsvinden, werd begin juni uitgesteld. Nu zou er een definitief uitsluitsel komen op 15 juni“, weet Vyvey.

Tibo en Marlon mogen momenteel nog altijd niet samen trainen, omdat zij volgens de Veiligheidsraad de afstand van anderhalve meter in een ploegboot niet kunnen garanderen. “We trainen momenteel sedert enkele weken in skiff, elk in onze eigen club, ongeveer twintig uur per week“, vertelt de Brugse roeier. “Tijdens de examens is dat meestal iets minder en trainen we dan een keer per dag.”

Combinatie met studies

Tibo en Marlon studeren beiden kinesitherapie aan de UGent. Sommige vakken doen ze gemeenschappelijk. “We kunnen de combinatie topsport en studies volhouden dankzij Sport Vlaanderen dat ons toe laat om een beperkt aantal studiepunten per jaar op te nemen. Dit zorgt er wel voor dat we langer over ons traject zullen doen, maar als topsporter moet je het er voor over hebben om een carrière in het roeien te kunnen opbouwen “, vindt Vyvey.

Zeker de krachttrainingen zullen een grote verandering zijn

Een maand geleden zette de Vlaamse Roeiliga de samenwerking met bondscoach Dominique Basset stop. De Fransman was einde contract in december 2020, maar door het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio werd eerder een beslissing genomen. Een vacature en een functieprofiel voor zijn opvolger of een nieuwe technisch directeur werd reeds vrijgegeven en men zal opnieuw internationaal rekruteren. Ondertussen worden de trainingen voor de topsporters en de andere roeiers uit het nationaal collectief in de tussenperiode gecoördineerd en verder opgevolgd door de topsportcoaches in nauwe samenwerking met de professoren Jan Boone en Jan Bourgois. Beiden werken aan de UGent. “Marlon en ik hebben er ook les van gekregen. Zij zijn in het verleden al eens coach geweest van het Belgische team”, weet Tibo. “Ze benaderen de trainingen op een wetenschappelijke manier en het zal hopelijk ook resultaten met zich meebrengen.”

Aanpassing

Vanaf volgende week start de Bruggeling met het volgen van het trainingsschema dat door Bourgois en Boone is opgesteld. “Het zal een grote aanpassing worden, want het is een andere manier van trainen. Zeker de krachttrainingen zullen een grote verandering zijn”, aldus nog Vyvey. Zijn clubgenoot Pierre De Loof traint momenteel verder met de andere Brugse skiffeur Tristan Vandenbussche in de Brugse Trim- en Roeiclub (BTR) onder leiding van Dirk Crois en dit als voorbereiding voor het EK seniores op 9 en 10 oktober in het Poolse Poznan. Binnen de BTR is ook Niels Van Zandweghe actief, onder leiding van Frans Claes.

Geen stages

Voor wat betreft de junioren van de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) is het een verloren jaar aan het worden. “We doen er alles aan om misschien nog enkele junioren in het Europees kampioenschap voor teams te krijgen, op 26 en 27 september in Belgrado. Doordat de samenwerking met de bondscoach werd gestopt is er momenteel niets meer concreet voor wat betreft de junioren”, zegt coach Piet Graus. “Binnen de KRB proberen we voor die jonge roeiers de trainingen zo goed mogelijk verder te zetten, zij het dat we enkel in skiff mogen roeien. Organisatorisch niet eenvoudig, maar we slaan er ons doorheen. Stages zijn momenteel nog niet aan de orde“, eindigt de trainer van KR Brugge.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.