Roeier Pierre De Loof uit Brugge niet naar de halve finales op het EK

De Belgische delegatie in Varese met v.l.n.r. Frans Claes, Niels Van Zandweghe, Pierre De Loof, Ruben Claeys en Rudy De Coninck.© Vlaamse Roeiliga

Pierre De Loof (Kon. Roeivereniging Brugge) en Ruben Claeys (KR Sport Gent) zijn er in een dubbeltwee op het Europees kampioenschap in het Italiaanse Varese niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales. Ook Niels Van Zandweghe roeit zaterdagmorgen in lichte skiff in de herkansingen voor een plaats bij de eerste twaalf.

Pierre De Loof en Ruben Claeys begonnen het EK vrijdagmorgen in de series met een aartsmoeilijke opdracht, want enkel de winnaar van de heat plaatste zich meteen voor de halve finale A/B. Nederland, regerend Europees kampioen, slaagde in die opdracht (6:18’04”). Ons land werd op ruime afstand derde (6:31’10”) en werd doorverwezen naar de herkansingen. De Loof en Claeys konden hierin na een vlotte start lange tijd het tempo aan van een Pools en een Roemeens duo, maar eindigden uiteindelijk toch derde met een tijd die in elke andere herkansingsreeks goed zou zijn voor een eerste plaats. Door een ongelukkige loting kwamen ze uiteindelijk na twee kilometer als derde over de finish. Enkel de eerste twee plaatsen waren goed voor de halve finales.

Teleurstelling

De Belgische dubbeltwee roeit zaterdag voor een plaats 12 tot 24. Vorig jaar eindigde het duo achtste op het EK. Het resultaat in Varese is voor beiden een teleurstelling want in Lombardije mikken zij op een nationale selectie voor de laatste Olympische kwalificatieregatta’s in het Zwitserse Luzern, van 15 tot en met 17 mei. De twee Belgian Sharks bewezen echter met hun knappe tijd dat ze op het ticket jagen. Ze konden zich ook tussen de negen geselecteerde duo’s roeien. Als ze de komende races kunnen bevestigen, zit een deelname in Luzern er misschien nog in.

Herkansing

Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) is reeds zeker van deelname in Tokio komende zomer, samen met Gentenaar Tim Brys in de lichte dubbeltwee. Het EK moest voor hen deel uitmaken van de voorbereiding in aanloop naar de Spelen, maar Brys zegde deze week omwille van darm- en maagproblemen af. Van Zandweghe kreeg van World Rowing toestemming om dan in een lichte skiff aan het EK deel te nemen. De Duitser Agne was overtuigend de sterkste en won de heat in 7:06’17”, gevolgd door de Ier O’Donovan in 7:07’23”. Van Zandweghe finishte als derde in 7:16’35” en wordt doorverwezen naar de herkansing, zaterdagmorgen om 10.30 uur. (ACR)