Roeiduo Niels Van Zandweghe-Tim Brys strandt op een vijfde plaats: “We zijn vooral heel trots op hen”

Niels Van Zandweghe en Tim Brys werden vijfde. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Op de Olympische Spelen in Tokio heeft Bruggeling Niels Van Zandweghe in een lichte dubbeltwee met een vijfde plaats afscheid genomen van Tim Brys. De ouders van de Brugse roeier maakten het vanuit het Gentse live mee. “Ze hebben enorm veel pech gehad”, vindt mama An Vanwelsenaers.

Het Belgische duo onder leiding van hun coach Frans Claes uit Moerkerke roeide de finale met de riemen die ze hadden. Met die eindstrijd mes zes hadden ze min of meer hun doelstelling bereikt, maar na een samenwerking van zes jaar wil je als ambitieuze sportman uiteraard meer. Eenmaal op het water bleek al snel dat de drie topfavorieten een maatje te groot waren. Van Zandweghe, 25 en lid van de Brugse Trimm- en Roeiclub, en Gentenaar Tim Brys (28) roeiden constant in vijfde positie.

De Belgian Sharks maakten van het uitstel van de Spelen vorig jaar gebruik om een nieuwe structuur in te passen waarbij Tim vooraan in de boot plaatsnam. Ze lieten geen details onbenut om zich optimaal voor te bereiden. Zo werd op de Universiteit van Gent in een speciale kamer gewerkt die de klimatologische omstandigheden van in Tokio nabootste. Straffer nog dan in de realiteit.

In de reeksen, waarin ze de vijfde tijd haalden van de 18 deelnemende landen, werd al duidelijk met wie de Belgen opnieuw rekening moesten houden: de Duitsers Rommelman-Osborne, de Italianen Tegen-Ruta en de Ieren McCarthy-O’Donovan.

De halve finales leverden een opmerkelijk beeld op toen de boot van de Noren, brons op de vorige Spelen, zowaar kapseisde en zo zagen Van Zandweghe en Brys meteen twee straffe concurrenten uitvallen. De Ieren leverden een recordtijd (6’05”33). Brys en Van Zandweghe geraakten met een vierde tijd in de finale.

De emoties zullen op termijn wel wegebben

In de voorbije WK’s en EK’s en ook tijdens Wereldbekers lieten Niels en Tim knappe dingen zien, maar ook daar moesten ze opbotsen tegen de grootheden die in Tokio een podiumplaats behaalden. Van Zandweghe en Brys gingen nog eenmaal tot het uiterste en finishten als vijfde in 6’18”10, ruim vijf seconden trager dan in hun halve finale. In de strijd om de vierde plaats moesten ze nog de Tsjechen Simanek-Vrastil laten voorgaan. De ongunstige baan zorgde ervoor dat zij een eerste keer in vijf jaar voor Niels en Tim eindigden. “Daar hebben ze enorm veel pech gehad”, vindt An Vanwelsenaers, de mama van Niels. “In een buitenbaan roei je eigenlijk volledig weg van het wedstrijdgebeuren.”

Niet altijd fair

De baan waarin je moet roeien wordt toegewezen na wat er tijdens andere tornooien, zoals het WK, is gepresteerd. “Het is niet altijd fair of logisch”, gaat An verder. “Normaal denk ik moesten ze gezien hun eerdere prestaties meer naar het midden liggen. Blijkbaar lagen ze eerder in Tokio ook al op een buitenbaan. En dan heb je pech omdat de organisatie dan achteraf verder kijkt naargelang de prestaties.”

Papa Kurt Van Zandweghe en mama An Vanwelsenaers, zus Sien en Niels’ vriendin Zoë Casteels supporterden donderdagmorgen voor Niels.
Papa Kurt Van Zandweghe en mama An Vanwelsenaers, zus Sien en Niels’ vriendin Zoë Casteels supporterden donderdagmorgen voor Niels. © (Foto GF)

Ook Niels en Tim vinden dat ze niet op een eerlijke manier zijn geklopt. En dat zorgt voor ontgoocheling. “We zijn vooral trots op wat ze tot in Tokio gepresteerd hebben. De emoties zullen op termijn wel wegebben. Voor een topsporter is het nooit genoeg en dat is Niels ook zijn mentaliteit.”

Het niet bijwonen van fans, familie en vrienden was volgens An een bijkomende domper. “We merkten dit aan de telefoons die we kregen. Op andere wedstrijden horen we Niels heel zelden en wij willen hem niet al te veel uit zijn concentratie halen. Hij zondert zich dan begrijpelijk graag af. Nu hebben we hem toch regelmatig gehoord. Dat wij er niet waren, maakte het voor hem emotioneel ook wel zwaarder.”

Het goud was voor topfavoriet Ierland. Duitsland en Italië werden tweede en derde. Voor Niels Van Zandweghe, die zaterdagavond thuis met open armen zal ontvangen worden, en Tim Brys was Tokio de laatste stop. Ze gaan straks hun eigen weg. De Bruggeling gaat naar Parijs 2024 toe wellicht verder in een lichte dubbel. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier