Roeiclub KRNSO viert driemaal goud met feestweek in augustus: Fier op verleden, heden en toekomst

Voorzitter Daniel Deweert, clubmanager Guy Vansteenkiste, pr-verantwoordelijke Peter Grunewald, oud-roeier Jean-Luc Callebout, acteur Sam Lowyck en trainer Wim Van Roy. (foto FRO)
Voorzitter Daniel Deweert, clubmanager Guy Vansteenkiste, pr-verantwoordelijke Peter Grunewald, oud-roeier Jean-Luc Callebout, acteur Sam Lowyck en trainer Wim Van Roy. (foto FRO)
Redactie KW

KRNSO, de Koninklijke Roei en Nautische Sport Oostende, mag dit jaar 150 kaarsjes uitblazen. Driemaal goud zal uitgebreid gevierd worden met een academische zitting in juni en een feestweek in augustus. Een internationale regatta, een unieke ‘beach sprint’ en een bloedinzamelactie met minstens 150 donoren, staan op het programma. Corona kan nog roet in het eten gooien, maar KRNSO zal er alles aan doen om het grandioos jubileum dik in de verf te zetten.

KRNSO is de op één na oudste sportvereniging van Oostende. Schuttersgilde Sint-Sebastiaan werd in 1302 al vermeld in de geschiedenis en is daarmee de oudste vereniging van Oostende.

“KRNSO werd opgericht in juni 1871 en meteen werden er roeiwedstrijden georganiseerd met twee boten. Met de opbrengst werd een botenloods gebouwd en een café gehuurd. Internationale regatta’s en clubkampioenschappen op het kanaal en de spuikom zorgden voor een geweldige populariteit, tot in het koningshuis”, zegt persverantwoordelijke Peter Grunewald.

“Net voor de oorlog ‘14-’18 streden de ploegen van KRNSO nog voor deelname aan het EK in Berlijn. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitse bezetters de loods als paardenstal. Gelukkig konden de clubboten in veiligheid gebracht worden. De club kende daarna even moeilijke tijden.”

In 1927 werd toch een internationale regatta georganiseerd met deelname van zes landen.

Groeiende successen

“Na de Tweede Wereldoorlog volgde een nieuwe heropbloei met nationale titels en zelfs selecties voor EK’s en de Olympische Spelen van Helsinki (1952) en Melbourne (1956). KRNSO fleurde op en er was nood aan betere accommodaties. Een deel van het VN-paviljoen op de Wereldexpo 1958 in Brussel werd omgetoverd tot clublokaal met botenloods.”

“Dankzij de samenwerking met STIO, de Zeemacht, de firma Wagon Lits en de organisatie van de Corrida van ’t Sas, groeiden de nationale en internationale successen. Er was belangstelling voor de club en de roeisport. KRNSO kon in de voorbije jaren een bloeiende jeugdwerking uitwerken dankzij een ervaren trainersteam”, gaat Peter verder.

De jongste botendoop bij KRNSO. (foto FRO)©Picasa
De jongste botendoop bij KRNSO. (foto FRO)©Picasa

“Met de komst van een nieuw, modern clublokaal in 2016, een investering van 600.000 euro, kwam KRNSO tot een nieuw hoogtepunt. De club, met naam en faam over heel de wereld, telt nu meer dan 200 actieve leden. De club werd gelauwerd met de Sporttrofee van Stad Oostende. Marlon Colpaert pakte in 2020, samen met Bruggeling Tibo Vyvey. de Europese titel U23. Dat wordt een Olympische Dubbel voor Parijs 2024!”

Het 150-jarig bestaan mag niet zo maar voorbij gaan en daarom werd, binnen de club, een werkgroep opgericht om een feestprogramma samen te stellen. Met de opbrengst van de feestelijkheden zal eind 2021 een extra botenloods gebouwd worden. De club barst nu al uit zijn voegen.

“Er is een feestweek gepland van 21 tot en met 29 augustus. We hopen dat, tegen het einde van de zomer, alles weer normaal kan verlopen.”

“Vooraf, op 18 juni, wordt de club ontvangen op het stadhuis met een academische zitting, in aanwezigheid van de Minister van Sport, Ben Weyts.”

“De feestweek wordt ingezet op zaterdag 21 augustus met een internationale regatta, met deelname van 8-boten uit alle ons omringende landen. Het wordt een spectaculaire regatta zoals vroeger, in Engeland, het mekka van de roeisport”, blikt Peter vooruit.

Roeien in zee

Diezelfde ploegen worden op zondag 22 augustus ook uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste Ostend Port Beach Sprint Rowing.

‘Beach Sprint’ (roeien in zee) wordt in 2028 een nieuwe Olympische discipline en KRNSO heeft de primeur om als eerste een internationale wedstrijd Beach Sprint te organiseren. De contacten werden gelegd om dat te laten plaatsvinden op het Klein Strand.

“Van 23 tot 25 augustus volgt de Kwaremont Container Cupwedstrijd. Bekende sporters van Oostendse clubs mogen het opnemen tegen onze roeiers, die bekend staan als de meest veelzijdige atleten. Roeien is immers een keiharde sport, waarbij veel techniek, karakter en uithouding wordt vereist.”

In de 19de eeuw waren de regatta’s al succesvol. (foto KRNSO)©Picasa
In de 19de eeuw waren de regatta’s al succesvol. (foto KRNSO)©Picasa

“Dinsdag 24 augustus is voorbehouden voor een grote bloedinzamelactie, in samenwerking met Het Rode Kruis Vlaanderen. We mikken op minstens 150 bloeddonoren.”

“Op woensdagavond nodigt Businessclub De Roeispoane een bekende Olympische coach (na de Spelen in Tokio) uit in ons lokaal. Donderdag 26 augustus komt de jeugd aan bod met een fuif en op zaterdag 28 augustus volgt de zilveren jubileumeditie van de Walvissloepenrace voor bedrijven. Er worden minimum 25 ploegen verwacht, waaronder een team van bekende vedetten”, klinkt het.

Op zondag 29 augustus is een Family Happening gepland. “Iedereen, oud-roeiers en geïnteresseerde mensen, is welkom voor een gezellig samenzijn om aan de hand van oude foto’s herinneringen op te halen. Op dinsdag 24 en donderdag 26 augustus wordt gratis roei-initiatie voor jong en minder jong aangeboden en om het jubileumfeest af te sluiten, wordt een galabal georganiseerd. Plaats en datum zijn nog niet vastgelegd, maar het wordt zeker een knaller”, aldus Peter.

Scoren in de media

KRNSO doet nu al een oproep bij bekende vedetten om de club te steunen via Facebook en een filmpje op te sturen, waarbij blijkt dat ze de club genegen zijn. Leuke berichtjes van Bart Kaëll, Luc Appermont en Wendy Van Wanten liepen al binnen.

Zondag 28 februari was filmacteur Sam Lowyck, een oud-roeier van de Brugse Roeikring, aanwezig om zijn steun aan te bieden met raad en daad. Er worden plannen gesmeed om de media te bespelen. KRNSO 150 is fier op zijn verleden, zijn heden en zijn toekomst en wil dat delen met de hele wereld.

Wie de actie van KRNSO wil steunen, is van harte welkom en kan zich inschrijven via www.150jaarroeieninoostende.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.