Rik Valcke en Brian Ryckeman nieuw trainersduo bij ROSC

Rik Valcke en Brian Ryckeman in 2012 op de Olympische Spelen in Londen. (gf)
Redactie KW

De samenwerking tussen de Royal Ostend Swimming Club en hoofdtrainer Greg Planckaert werd eind januari verrassend stopgezet en de club moest op zoek naar een nieuwe trainer. De keuze viel op Bruggeling Rik Valcke, die samen met zijn poulain, ex-afstandszwemmer, Oostendenaar Brian Ryckeman, de uitdaging aanvaard heeft om de club te leiden.

Een dubbelinterview in het zwembad was voorzien, maar viel in het water door de sluiting van het zwembad. We konden Rik en Brian wel afzonderlijk praten en peilen naar hun ambities.

Bruggeling Rik Valcke (48) is kinesist van beroep. Hij heeft zelf competitie, vlinderslag, gezwommen tot in 1992 en heeft daarna de nodige trainerscursussen gevolgd. In 1997 was hij al jeugdtrainer en in 1998 is hij hoofdtrainer geworden van de Brugse Zwemkring, waar hij onder meer de Oostendenaars Brian Ryckeman en Mathieu Fonteyn naar internationaal succes begeleidde. Hij fungeerde tot oktober 2018 ook als hoofdcoach van de Vlaamse zwemfederatie, met talrijke successen op de Europese, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in Rio. “Mathieu Fonteyn nam deel aan de Olympische Spelen van Peking (2008) en Londen (2012) in de discipline vlinderslag”, vertelt Rik Vakcke. “Met langeafstandszwemmer Brian Ryckeman heb ik 18 jaar samengewerkt, met een Europese titel (2011), zilver op het WK 2013 25 km en twee Olympiades als hoogtepunten. Als hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie heb ik in Rio (2016) onze succesvolle zwemmers begeleid. Na het EK 2018 was ik minder actief in de zwemwereld en het was voor mij een verrassing dat de ROSC met mij contact opnam om hun hoofdcoach te worden. Ik heb even bedenktijd gevraagd, maar na overleg met de club, voorzitter Luc Timmerman en het bestuur, en met Brian heb ik de uitdaging aanvaard. ROSC is bezig met een mooi project met een nieuwe zwemschool, heel wat jeugd en een aantal talentvolle, competitieve atleten. Het nieuwe zwembad zal voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Samen met Brian heb ik jaren ervaring om de club collectief en de leden individueel, elk op hun niveau, beter te maken. Het is spijtig dat onze start afgeremd wordt door de coronacrisis en de sluiting van het zwembad, maar we geven iedereen specifieke opdrachten mee om hun lichaam fit te houden.”

Europees kampioen

Oostendenaar Brian Ryckeman (36) is bekend als langeafstandszwemmer met nationale, internationale en olympische successen. Hij fungeerde 14 jaar als beroepsmilitair, in combinatie met zijn sportieve loopbaan, en werkt nu als timmerman bij de technische dienst van stad Oostende. “Ik ben nog actief als begeleider van talentvolle langeafstandszwemmers, in voorbereiding van het EK 2020 en volg het zwemmen in ons land nog op de voet”, klinkt het bij de vader van dochter Ellen. “Uiteraard heb ik positief en enthousiast gereageerd op het voorstel van Rik om ROSC sportief te leiden. Samen hebben we 18 jaar lief en leed gedeeld tijdens mijn zwemcarrière. We vormden een goed team en dat zullen we ook weer doen. Onze uitdaging bestaat erin om de vereniging via een goede structuur en met de hulp van bestuur, trainers en atleten collectief en individueel op elk niveau te doen groeien en bloeien. ROSC moet weer een Belgische topclub worden. Er is talent aanwezig en ons project bestaat erin om uit alles en iedereen het maximum te halen.”

Voorzitter Luc Timmerman was even verrast toen hoofdtrainer Greg Planckaert na 18 jaar trouwe, succesvolle samenwerking zijn ontslag nam. Tot zijn voldoening reageerden Rik Valcke en Brian Ryckeman positief op de vraag om de sportieve leiding over te nemen. “Rik en Brian worden een meerwaarde voor onze club. Zij hebben ervaring zat en vormen al jaren een succesvol duo. Voor ROSC is het een belangrijke stap in de toekomst van de club. Straks kunnen we terecht in een spiksplinternieuw zwembad. Het zijn mooie vooruitzichten. Uiteraard hopen we dat de coronacrisis niet te veel roet in het eten gooit. Voor de sportclubs, in feite voor onze hele samenleving, ziet het er niet goed uit. Hopelijk kunnen we binnen enkele maanden terugkeren naar een normaal leven.” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier