Red Lions met Kortrijkzaan Arthur De Sloover in hockeyfinale

Ontlading bij Arthur De Sloover na het winnen van de halve finale hockey tussen de Red Lions en India. © BELGA/Dirk Waem

De Red Lions (FIH-2), met Kortrijkzaan Arthur De Sloover, hebben zich dinsdag 3 augustus in Tokio voor de olympische hockeyfinale geplaatst. In de halve finales moest India (FIH-3) met 5-2 voor de bijl. Bij de rust was het 2-2 gelijk.

Loick Luypaert zette de Belgen al na 70 seconden op een strafcorner op voorsprong, maar de Indiërs toonden zich op de counter aartsgevaarlijk. Harmanpreet Singh (7de pc) en Mandeep Singh (9de) maakten er nog voor het einde van de eerste periode 1-2 van. In de 19de minuut zette Alexander Hendrickx op strafcorner de ruststand op het bord, goed voor zijn twaalfde goal van het toernooi.

Minder spektakel in tweede helft

Na een boeiende eerste helft, bracht de tweede minder spektakel. Op een doelpunt was het wachten tot de 49ste minuut. Weer was het Alexander Hendrickx die het op een strafcorner afmaakte. Vier minuten later scoorde hij met een strafslag ook nog zijn veertiende goal. John-John Dohmen legde in de slotseconden de eindstand vast.

In de andere halve finale nemen Australië (FIH-1) en Duitsland (FIH-4) het om 12 uur (Belgische tijd) tegen elkaar op. De finale wordt donderdag 5 augustus gespeeld.

Al zeker zilver voor Red Lions

Vijf jaar terug stonden de Belgen in Rio de Janeiro ook in de finale. Daar moesten ze het goud met 4-2 aan Argentinië laten. Sindsdien kroonden ze zich wel tot wereldkampioen (2018) en Europees kampioen (2019).

België is nu zeker van vier medailles op de Spelen. Turnster Nina Derwael (goud), wielrenner Wout van Aert (zilver) en judoka Matthias Casse (brons) zorgden voor de eerste drie.