RBSC clubhuis neemt afscheid van beachmaster Robby: “Surfen begeesterde me”

Didier De Noyette en vrouw Pascale Stepman © DM
Redactie KW

Na 32 jaar op het strand stopt Didier ‘Robby’ De Noyette (55) als beachmaster van het RBSC clubhuis. De geboren Gentenaar trekt de deur achter zich dicht. “Ik ben in een fase van mijn leven dat ik wil doen wat ik leuk vind”, vertelt hij.

Surfen, genieten, zon… Het is de droom van elke jonge watersporter. Ook van Didier De Noyette. Als jonge twintiger pakte hij zijn wetsuit en sprong op de surfplank. “Ik studeerde elektricien-automecanicien. Maar ik heb mijn beroep nooit uitgeoefend. Het surfen begeesterde mij. Ik ben blijven hangen op het mooiste strand van Knokke-Heist”, aldus Didier De Noyette die naar de roepnaam Robby luistert. “Niet dat ik zo fantastisch kon surfen maar met mijn blonde lokken leek ik sprekend op Robby Naish, meervoudig wereldkampioen surfen. Mijn vrienden doopten me Robby en het is tot vandaag Robby gebleven”, grijnst de RBSC-beachmaster. “Ik heb alleen maar mooie herinneringen. Zand, water, wind, regen, storm, zon: het is hier altijd mooi”, aldus Didier die sedert 1988 het strandgebeuren coördineert en tegelijk het clubhuis in Duinbergen tegenover de Wandelaar runt.

cabine en stoelen

“We begonnen met een cabine met wat stoelen waar we samen zaten. We hadden enkel stromend water en een telefoonlijn. Nu is er een webcam, internet…Wat later kwam er een bescheiden optrekje om in 2000 met een heus clubhuis uit te pakken waar plaats is voor meer dan 50 gasten. Ons RBSC-strand is uitgegroeid tot misschien wel de grootste catamaranbasis van heel de wereld. In de zomer liggen hier meer dan 250 boten. Naast het zeilen komen alle surfdisciplines hier aan bod.

Wat de voor- en nadelen zijn van deze job? Nadelen…Ik zou het niet weten. Ik ben constant op het strand. Ik ben nergens liever. Elke dag is anders. Het weer bepaalt. Op het einde van de dag waren mijn vrouwtje Pascale en ik best moe hoor.”

wereldtop

“Dagen van zestien uur in de zomer waren niet abnormaal. Ik ben iemand die positief is ingesteld. Niet moeilijk, want ik beleefde hier een fantastische tijd. Ik herinner mij enkel mooie momenten. In 2004 organiseerden we het Noordzee Open Kampioenschap Kitesurfen. Het was de eerste voorname wedstrijd in onze streek en we hadden onmiddellijk de wereldtop te pakken. In 2010 haalden we de beste catamaranzeilers ter wereld naar Duinbergen.”

“Waarom we ermee stoppen? Het was geen makkelijke beslissing want dit is ons leven, ons kindje. Met 80% van onze leden hebben we vriendschapsbanden. Maar het is wel geweest. Het is tijd voor opvolging. Er zijn nog veel dingen die we graag willen doen. We moeten daarvoor niet wachten tot ons 65ste. We hebben niet de intentie om te verhuizen. We wonen hier op 800 meter vandaan. Wat we straks willen doen, heeft te maken met wind, water, glijden en golven en dan kan je niet zonder de zee.”

“Wie mij opvolgt? Er zijn veel kandidaten. Ondertussen is er een shortlist. Ik heb het volste vertrouwen in de raad van bestuur.” (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.