Räikkönen pakt de pole, Stoffel Vandoorne laatste in kwalificaties

© BELGA
Redactie KW

De Fin Kimi Räikkönen heeft zaterdag de poleposition veroverd in de Grote Prijs Formule 1 van Italië, dat is de veertiende WK-manche van het seizoen.

Räikkönen werkte zijn snelste ronde op het circuit van Monza af in 1:19.119 – een nieuw baanrecord – en was zo in een knotsgek slot van de kwalificaties 161 duizendsten van een seconde sneller dan zijn Duitse ploegmaat Sebastian Vettel. De Britse WK-leider Lewis Hamilton liet in zijn Mercedes 1:19.294 noteren, maar dat volstond in Monza dus niet voor een vijfde pole op rij op het snelle circuit.

Ferrari op één en twee dus in Monza en dat konden de tifosi wel appreciëren. Voor Vettel is het bezoek aan Monza altijd speciaal, want in 2008 won hij er in een Toro Rosso zijn eerste F1-race ooit. Voor Räikkönen was het de eerste pole van het seizoen, de achttiende in zijn carrière.

Voor Stoffel Vandoorne zaten de kwalificaties er na het eerste deel al op. De Rumbekenaar zette met 1:22.085 de traagste tijd van het pak neer, zijn Spaanse ploegmaat Fernando Alonso was in 1:22.568 goed voor de dertiende tijd en zo blijft de lijdensweg van onze landgenoot maar duren. Tijdens de oefenritten en de kwalificaties bleek dat de McLaren op de snelle sectoren van de omloop tienden van een seconde bij de vleet verloor, de door Vandoorne verhoopte regen boven Monza bleef zaterdagnamiddag uit.

Dankzij de straffen die de FIA de voorbije dagen uitdeelde, zal de Kortrijkzaan zondag niet van op de laatste positie moeten starten. De laatste twee plaatsen zijn voorbehouden aan de Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) en de Duitser Nico Hülkenberg (Renault). Ook de Zweed Marcus Ericsson moet tien plaatsen achteruit. Hij eindigde in de kwalificaties op de voorlaatste plaats.

De GP van Italië wordt zondagnamiddag gereden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier