Prins Laurent te gast op kerstloop Brugge

De wedstrijd was goed voor ruim 3.600 deelnemers. Simon Mestdagh en Loewis Kinget wonnen in eigen stad. Lindsey De Grande leverde een zeer puike prestatie.

De slechte weersvoorspellingen zorgden ervoor dat circa vijfhonderd ingeschreven lopers thuis bleven. Opvallend bij de start was de aanwezigheid van prins Laurent. Ondanks het herfstweer ging hij in op de uitnodiging van organisator Ivan Degrieck om de wedstrijd bij te wonen.

Kerstmutsen en armbandjes

De start was traditiegetrouw op de Markt. Daar konden de deelnemers met een verlichte kerstmuts of armbandje aan de zes of tien kilometer beginnen. Langs het parcours was er heel wat sfeer en muziek. De aankomst was voorzien op de Burg.

De wedstrijd stond opnieuw in het teken van het goede doel, waaronder de Brugse basisschool Spermalie. Dat is een school voor slechthorende of dove kinderen, slechtziende of blinde kinderen en kinderen met spraak- en taalontwikkelingsstoornissen.

Startschot door Lindsey De Grande

Daarnaast steunde de loopwedtrijd ook vzw Viro. Deze nieuwe organisatie ondersteunt personen met een beperking. Ook Leif West-Vlaanderen en de Brugse sportvereniging ViGe Noordzee behoorden tot de goede doelen.

Ivan Degrieck steunde ook Lindsey De Grande. De atlete uit Sijsele blijft ondanks haar chronische leukemie iemand die wil blijven lopen. Ze gaat steeds tot het uitsterste. Naast prins Laurent gaf Lindsay het startschot van de 10 kilometer. Opvallend is dat zij als allerlaatste aan die lange afstand begon.

Bedrag voor elke ingehaalde loper

Per deelnemer die zij vanaf dan inhaalde, zal de organisator haar als ondersteuning een bepaald bedrag geven. De atlete startte ongeveer drie minuten na de eerste loper en kon zich door de massa van plaats 2008 naar 108 begeven.

“Bedankt aan alle lieve lopers en supporters”, liet Lindsey via sociale media weten. “Ik ben iedereen dankbaar voor al die steun, ook Sven Vanthourenhout om mij in het begin door die vele lopers te loodsen. En vooral een dikke merci aan de prachtige organisatie, met een knuffel van prins Laurent erbovenop.”

Simon Mestdagh winnaar

Lindsey De Grande eindigde overigens als vierde dame. Zij moest enkel Elke Dedeyne uit Torhout, Annelies Demuynck uit Bredene en winnaar Lisa Isebaert uit Kortrijk laten voorgaan. Bij de heren was de winst voor Simon Mestdagh uit Oostkamp. Hij eindigde voor Bruggeling Tomas Debevere, Misha Declerck uit Aartrijke en de Brugse triatleten Giani Vanden Broucke en Louis Naeyaert.

De zes kilometer werd voor de derde keer op rij gewonnen door Bruggeling Loewis Kinget, uit de stal van Stijn Fincioen. Hij liep sneller dan Thijs Vandermeersch en Davy Stieperaere. Bij de dames moest Davy’s echtgenote Lies Deruddere eveneens tevreden zijn met een derde plaats. Eva Logghe en Tine Vandenborne gingen haar voor.

(ACR – Foto’s Rik Moeyaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.