Philip Milanov wint Gouden Spike

Redactie KW

De Gouden Spike bekroont de beste atleet van het Belgische atletiekjaar. Louise Carton is belofte van het jaar.

De 24-jarige discuswerper Philip Milanov, ook één van de drie genomineerden om Sportman van het Jaar te worden, was de revelatie van het Belgische atletiekjaar. Nadat hij goud veroverde op de Universiade in het Zuid-Koreaanse Gwangju werd hij in Peking vicewereldkampioen. Een Belgisch record van 66m90 leverde hem de zevende plaats op de wereldranglijst op. Voor de Gouden Spike kreeg Milanov 75 punten, waarmee hij Van Der Plaetsen (21) en Jonathan Borlée (20) een straatlengte achter zich liet.

“Ik denk dat de Gouden Spike een logische beloning is voor mijn seizoen”, reageerde Milanov. “Ik ben enorm fier op deze prijs. Ze zorgt er ook voor dat de atleten die gespecialiseerd zijn in werpnummers, die minder populair zijn dan de loopnummers, onder de aandacht komen. Deze Gouden Spike is een erkenning voor al het geleverde werk.” Milanov wierp ook al een blik op volgend seizoen: “Ik weet dat ik nog progressie moet maken in mijn kracht en snelheid met het oog op de Olympische Spelen. Mijn doel is vanzelfsprekend om alles te geven in de Olympische finale.” Als voorbereiding voor Rio zal Milanov nog deelnemen aan het EK atletiek in Amsterdam in juli 2016.

Axelle Dauwens op drie

Meerkampster Nafissatou Thiam won bij de vrouwen. Ze werd in 2015 tweede in de vijfkamp op het EK indoor in Praag. Ze veroverde eveneens zilver in het hoogspringen op het EK voor beloften en werd op de wereldkampioenschappen in Peking elfde in de zevenkamp. Voor de Gouden Spike leverde het haar 77 punten op. Zilver en brons gingen net als vorig jaar naar de hordeloopsters Anne Zagré (42 ptn) en Axelle Dauwens (29).

Philip Milanov wint Gouden Spike
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Bij de beloften waren de Gouden Spikes voor Isaac Kimeli en Louise Carton. Zij werden allebei tweede op de 5.000 meter op het EK beloften in Talinn. De “Belgian Tornados”, goed voor Europees indoorgoud op de 4×400 meter en brons op de World Relays, werden tot beste team verkozen. Later deze maand mogen ze op het stadhuis van Brussel ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste gaan ophalen.

(Belga – foto a-TB/RN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.