Patrick Snijers wint ORC Rally met het kleinste verschil

Redactie KW

De achtste editie van de ORC werd opnieuw een voltreffer van formaat. Niet minder dan 132 wagens stonden aan de start en heel wat toppers kwamen testen in functie van de Geko Ypres Rally.

Andy Lefevere was de snelste starter maar na vijf proeven moest hij nog steeds de leiding delen met de Nederlander Jeroen Swaanen terwijl Paul Lietaer op slechts twee seconden volgde en Patrick Snijers op vier seconden. Traditioneel bleven de verschillen gedurende gans de rally erg klein want de korte en snelle klassementsproeven laten niet toe om een tegenstander een mokerslag toe te dienen.

Claude Bal was eerder traag gestart en net toen hij in de aanval trok brak het achterste differentieel van zijn Mitsubishi.

Swaanen, die de Citroën C4 WRC stilaan beter onder controle had, nam halfweg de leiding over terwijl Paul Lietaer doorschoof naar de tweede plaats. Andy Lefevere en Paul Lietaer volgden nu op een handvol seconden.

Voor de laatste ronde probeerde Swaanen een andere ophanging uit en dat kwam de Nederlander duur te staan want hij ging rechtdoor in een bocht en verloor een halve minuut. Paul Lietaer moest in de laatste snelheidsrit aan de kant met een defecte motor zodat Patrick Snijers en Andy Lefevere tijdens de laatste klassementsproef zouden uitmaken wie met de zegebloemen kon zwaaien. Snijers was twee seconden sneller dan Lefevere en won de rally uiteindelijk met één seconde voorsprong.

Door de pech van Lietaer en het tijdsverlies van Swaanen haalde Matthias Viaene in extremis nog de derde plaats binnen en dit voor zijn eerste rally met de Porsche 911 GT3. Swaanen werd nog vierde voor een regelmatige Timothy Vanparijs.

In de Historic rally kregen we en duel tussen Yves Bruneel en Timothy Alliet. Yves Bruneel nam al snel de leiding maar kon nooit een kloof slaan. Hij bleef gans de rally foutloos en won uiteindelijk met zes seconden voorsprong op een erg verdienstelijke Timothy Alliet. (FM – Foto David Mares)