https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Paratriatleet Ward D’hulster uit Nieuwpoort grijpt brons op WK

© CHRISTINE LAPLASSE gf
Redactie KW

Met een jaar vertraging omwille van corona had vorig weekend in het Nederlandse Almere het wereldkampioenschap triatlon op de lange afstand plaats. Ward D’hulster uit Nieuwpoort was er goed voor een bronzen medaille in de PTWC-categorie (Para Triathlon Wheel Chair).

Ward D’hulster (51) heeft al heel wat op zijn palmares. In Almere moest hij 3,8 km zwemmen, 180 km handbiken en 42 km wheelen. Hij deed dat knap in 11u57’08”, met dank aan een goede voorbereiding van ongeveer gemiddeld zestien uur per week trainen.

Marathon

Vooral op de marathon pakte de kustbewoner serieus uit. “Twee jaar geleden deed ik een eerste keer diezelfde wedstrijd in Almere en finishte toen in iets meer dan twaalf uur”, vertelt hij. “Mijn doel nu was om het onder de twaalf uur te doen. En dat is gelukt. Ik wist de tijd van mijn tegenstrevers dus had ik een idee van waar ik ongeveer kon eindigen.”

“Toch moest ik het nog doen. Je kan altijd de man met de hamer tegenkomen. Ik heb mij constant op mijn wedstrijd gefocust, voldoende gedronken en genoeg voeding ingenomen.” De winst op het WK was voor de Nederlandse topper Geert Schipper. Hij dook onder de acht uur. Het zilver ging naar een andere noorderbuur Brendan Bisschoff.

Uitdagingen

Na een ongeval in 1991 werd het leven van Ward met een volledige laesie van het ruggenmerg overhoopgegooid. In een rolstoel, na veel trainen zette hij in eerste instantie alles op het handbiken, ook in competitie. Hij zocht tevens andere uitdagingen op zoals het beklimmen van de Mont-Ventoux, een actie ten voordele van Hachiko, een

organisatie die honden opleidt voor mensen met een motorische handicap, of het rijden van zijn eigen Tour de France. De opstap naar triatlon. Tijdens een bezoek aan Wave Sport, een fitnesszaak in Oostduinkerke, werd hem voorgesteld om eens een triatlon te doen. “Ik had sedert ik in een rolstoel zat nog niet gezwommen en ik had geen wheeler. Toch begon ik met een kwartafstand in Brugge. De jaren die volgden werd de afstand alsmaar groter”, aldus Ward die in 2020 in zijn stad de Trofee voor Sportprestatie kreeg.

Als hij voldoende gerecupereerd is van zijn WK neemt hij het eerste weekend van oktober deel aan Parapanne in De Panne, een internationale paracycling race. “In de loop van volgend jaar keer zou ik graag een halve triatlon doen in Geraardsbergen, met toch redelijk wat aan hoogteverschillen. Zo moeten we twee keer de Muur op. Daarnaast kijk ik uit naar een nieuwe triatlonwedstrijd op de volledige afstand”, besluit Ward D’hulster.

(ACR/ GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten