Pamphiel Pareyn loopt marathondebuut op atletiekpiste van Waregem

Pamphiel Pareyn, samen met zijn vriendin Frauke Timmerman en coach Wouter Derycke.© ELD
Pamphiel Pareyn, samen met zijn vriendin Frauke Timmerman en coach Wouter Derycke.© ELD
Redactie KW

De 30-jarige triatleet Pamphiel Pareyn haspelde zondagvoormiddag zijn eerste marathon in 105,5 ronden af in 2u28’47.

“Ik had een super gevoel de eerste dertien ronden, maar toen kwam vroeger dan verwacht het eerste dipje”, analyseert Waregemnaar Pamphiel Pareyn zijn prestatie.

“Ik moest noodgedwongen mijn voedingsplan herzien. Gelukkig had ik de hulp van Arthon Valcke, Dylan Voet en Merten Breye als tempomakers. De laatste 10 kilometer ging het weer een stuk beter toen ik meer suikers binnenkreeg. Vooral tussen kilometer 32 en 38. Mentaal ben ik rustig gebleven en kon mijn tempo blijven lopen. De krampen dreigden de kop op te steken maar gelukkig had ik die net nog onder controle. Mijn ultieme doel was binnen de 2u30 grens blijven. Dan kan ik niet anders dan tevreden zijn met mijn 2u28’47.”

Nadat de Waregemnaar sinds de coronapandemie heel wat wedstrijden door de neus geboord zag, was hij op zoek naar een leuke uitdaging. Een marathon op de atletiekpiste werd zijn keuze. “Deze uitdaging spookte al sedert februari door mijn hoofd”, gaat Pamphiel, die halftijds proftriatleet is, verder.

“Ik ben dan iets specifieker gaan trainen op deze afstand met mijn coach Wouter Derycke. Maar hét doel is de Iron Man van Lanzarote in juli. Daar wil ik goed presteren. Maar voor het zover is wil ik op 30 mei in het Oostenrijkse Sankt Pölten een halve triatlon afwerken. Voor deze challenges deed ik nu de nodige dosis vertrouwen op.”

Eerste kindje

Tot zijn 18de had Pamphiel enkel ervaring met zwemmen. “Daarna kocht ik mij een koersfiets en kreeg de smaak te pakken”, zegt de vicewereldkampioen AG 25-29 Nice, 2019.

Ondertussen ben ik al acht jaar triatleet. Sedert een jaar ben ik ook halftijds professioneel bezig met mijn sport. Wekelijks staan er een 24-tal trainingsuren geplant. Minstens 2 trainingen per dag en toch een drietal dagen drie oefensessies. Die luxe kan ik mij permitteren dankzij mijn werkgever, schilder- en vloerbekledingsbedrijf gebroeders Veldeman, die ook mijn sponsor is. Ik ben dan ook aangesloten bij de 3MD triatlonclub Veldeman in Dendermonde. Maar met mijn trainingsmaten van het No Limit Team vorm ik ook een hechte band. We brengen elkaar naar een hoger niveau.”

“In augustus verwachten mijn vriendin Frauke Timmerman en ik ons eerste kindje”, glundert Pamphiel. “Frauke speelde tot haar twintigste voetbal bij Club Brugge en Zulte Waregem in eerste nationale. Daarna legde ze zich toe op triatlon en beleefde een viertal mooie jaren met als hoogtepunt de Belgische titel bij de beloften op de halve afstand. Nu is ze enkel nog recreatief bezig.”

(ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier