Paardenprijskamp in Pittem gaat na jaar onderbreking weer door: “Online handel nam toe”

Johan en Ruben Lannoo zijn blij dat het evenement, zij het met bepaalde regels, opnieuw kan doorgaan. (foto Jan)
Redactie KW

Na een jaar onderbreking door corona gaat de 59ste editie van de paardenprijskamp weer door op de terreinen van de familie Lannoo langs de Posterijlaan. Op 15 augustus worden weer tal van fokkers verwacht om hun mooiste paarden te laten keuren.

“Vorig jaar was het door corona niet mogelijk een dergelijke organisatie op verantwoorde wijze te laten doorgaan en hebben we dus beslist niet te organiseren”, steekt Johan Lannoo van wal. “Doordat de coronaregels nu wat soepeler zijn, kunnen we gelukkig weer de draad opnemen. Uiteraard zullen we ons aan de geldende regels houden. Zo is het aantal aanwezigen beperkt tot 400, moeten alle consumpties zittend genomen worden, moeten we een in- en uitgang voorzien en is er mondmaskerplicht bij het rondlopen. Gelukkig is het een buitenevenement, dus de regels vallen nog wel mee.”

“Ons protocol werd inmiddels goedgekeurd door de gemeente en we hebben ook al de ontheffing van de minister ontvangen om het veulen te mogen verloten. Dat laatste moeten we elk jaar opnieuw aanvragen omdat het in België verboden is levende dieren te verloten. Omdat het bij ons echter om een traditie van vele tientallen jaren gaat, krijgen wij de officiële goedkeuring, wel met de verplichting om de zorg en bestemming van het veulen op te volgen. ”

“Wat corona betreft hebben de evenementen uiteraard wel schade ondervonden. We merken dat zeker aan de interesse. Heel wat fokkers zijn het voorbije anderhalf jaar op hun honger blijven zitten en willen nu de gelegenheid te baat nemen om hun dieren te presenteren. We hebben dus al heel wat inschrijvingen, wat zeker te maken heeft met het feit dat ons evenement ook geldt als selectie voor de nationale prijskamp in september.”

“Ik kan daarentegen niet zeggen dat het fokken van paarden en de handel erin erg geleden hebben onder de coronamaatregelen. Er was uiteraard wel wat terugval doordat er bijna niet meer mocht gereisd worden, maar dat werd voor het grootste deel gecompenseerd doordat de online handel in grote mate is toegenomen. Er wordt nu vaak met video’s gewerkt waarop de veulens te zien zijn en daarnaast wordt uiteraard naar de afstamming gekeken om de waarde te bepalen en te beslissen om aan te kopen.”

Wereldtop

“Wat de kwaliteit betreft staat het Belgische warmbloedpaard overigens aan de wereldtop”, gaat Ruben Lannoo verder. “Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de voorbije Olympische Spelen was een op de drie springpaarden van Belgische origine. De reden daarvoor is enerzijds dat we in België in de naoorlogse periode gewerkt hebben aan het ontwikkelen van een zeer hoge kwaliteit door bewust te werken met zeer goede moederstammen.”

“Anderzijds is er de grote knowhow en vakbekwaamheid van onze Belgische fokkers die ervoor zorgen dat we toppaarden kweken. Ten slotte heeft België geografisch een zeer goede ligging in het centrum van Europa en hebben we het ideale klimaat om paarden te fokken.”

Leeftijdscategorie

“De prijskamp staat deze open voor paarden die ingeschreven zijn in het stamboek van het Belgisch warmbloedpaard. Tijdens de wedstrijd worden de paarden beoordeeld op model, correctheid, stap, draf en afstamming. De keuring gebeurt volgens leeftijdscategorie, beginnende met de merries van 8 jaar of ouder en zo afdalend tot de tweejarigen. Daarna volgt de keuring van de veulentjes van het lopende jaar, samen met de moeders. Dit jaar worden voor het eerst ook pony’s gekeurd. De toegang vanaf 12 uur is gratis, maar wie wil kan lootjes kopen voor 2,5 euro en maakt kans op het winnen van een merrieveulen ter waarde van 3.000 euro.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier