Oshin Derieuw wereldkampioene boksen dankzij haar lief en… spaghetti

Oshin en haar fans bewonderen de wereldtitelriem. © Dries Verhelst
Axel Vandenheede

Niemand die er nog aan twijfelt: Oshin Derieuw is een regelrechte bokskampioene. De 30-jarige Kortrijkse werkte al acht profkampen af en won ze allemaal. De laatste leverde haar de WBF-wereldtitel op. “Ik besef precies nog altijd niet dat ik wereldkampioene ben.”

Kortrijk (en ook Roeselare omdat daar haar roots liggen – heeft er een wereldkampioene bij: Oshin Derieuw (30) versloeg vorig weekend op punten de Dominicaanse Lina Tejada. Een zege die ze niet heeft gestolen. “Ik kon haar in de eerste vier, vijf ronden regelmatig goed raken met mijn linker en daarna kwam ook mijn rechter goed door”, vertelt ze. “Mijn tegenstandster kwam wel anders voor de dag dan we verwacht hadden: we hadden verschillende kampen van haar gezien en toen koos ze voor de aanval. Maar tegen mij hield ze in en probeerde mij in de val te lokken.”

Oshin Derieuw in het wellnesscenter waar ze haar dagtaak vervult.
Oshin Derieuw in het wellnesscenter waar ze haar dagtaak vervult.© JVGK

“Het feestje met de fans was de max. We zaten pas rond half zes ‘s morgens in ons bed”

Iets wat niet echt lukte. “Dankzij goed voetenwerk kon ik haar ontwijken. We hadden daar ook enorm hard op getraind. In de rondes 9 en 10 is ze dan meer komen opzetten, wellicht omdat ze aanvoelde dat ze iets moest doen om nog te kunnen winnen. Maar ik ben nooit in de problemen gekomen. Ze heeft me driemaal hard geraakt, eenmaal in de ribben en tweemaal op mijn kaak. Maar ik heb telkens kunnen anticiperen, zodat de klap minder hard aankwam.”

Oshin Derieuw werd ook ontvangen op het Kortrijkse stadhuis, ze wordt hier (links) geflankeerd door haar vriendin en toeverlaat Charlotte Deldaele.
Oshin Derieuw werd ook ontvangen op het Kortrijkse stadhuis, ze wordt hier (links) geflankeerd door haar vriendin en toeverlaat Charlotte Deldaele.© JVGK

Na de kamp was het voor Oshin en haar vele fans tijd voor een feestje. “Het was de max”, zegt ze lachend. “We zaten pas rond half zes ‘s morgens in ons bed. Vanuit Roeselare hadden vrienden en familie een bus ingelegd naar Hénin-Beaumont, waar ik boks, en toen we terug waren, zijn we nog op stap geweest. Het mag gezegd: ik heb ongelooflijke fans! Ze hebben tijdens de kamp ontzettend veel en hard gesupporterd.”

Voetjes op de grond

“Mijn trainer Mohammed Nichane vroeg me bijna tijdens elke minuut pauze of ik mijn fans hoorde. (lachje) Het was onmogelijk om hen niet te horen. Het deed deugd om zo eventjes te ontspannen tussen twee rondes. Al ben ik nooit de focus verloren. Ook op dat vlak heb ik vorig weekend opnieuw een stap vooruit gezet.”

Oshin Derieuw won dik verdiend op punten van de Dominicaanse Lina Tejada.
Oshin Derieuw won dik verdiend op punten van de Dominicaanse Lina Tejada.© Dries Verhelst

Oshin zelf blijft ook nu rustig. “Ik ben natuurlijk blij en misschien besef ik nog altijd niet dat ik de WBF-wereldkampioene in mijn categorie ben. Sowieso ben ik wel iemand die probeert de voetjes op de grond te houden. Ik heb ook het gevoel dat ik gewoon mijn job heb gedaan. Ik ben nu eenmaal profbokser, het is ‘mijn werk’. Met die nuance dat ik niet van mijn sport kan leven. Al is dat voor weinig boksers weggelegd.”

“Mijn coach Mohammed droomt van een kamp tegen Delfine Persoon”

Voor de Kortrijkse, die eind deze maand 31 kaarsjes mag uitblazen, is het nu uitkijken naar een volgende kamp. “Mohammed droomt van een kamp tegen Delfine Persoon. Maar daarvoor zou ik een gewichtscategorie moeten zakken of zij eentje moeten stijgen… Er zijn al gesprekken voor een volgende kamp opgestart en die zal wellicht in België plaatsvinden tegen de nationale kampioene -64 kilo.”

Oshin Derieuw na de zege met haar uitzinnige fans.
Oshin Derieuw na de zege met haar uitzinnige fans.© Dries Verhelst

Tegen wie Oshin ook bokst de volgende keer, ze vindt het belangrijk dat ze de dagen voor de kamp goed omringd wordt. “Mijn vriendin Charlotte (Deldaele, red.) is dan nóg belangrijker voor mij. Zij kan me intomen, de stress wegnemen. (lachje) Ik maak het haar dan vast niet gemakkelijk. Charlotte pept me bovendien op. Net als mijn trainers.”

Mister Spaghetti

De dag voor de kamp is er dan nog een groot stressmoment. “De weging. Al was ik er vorige week gerust in: ik had een heel streng dieet gevolgd en wist dat het goed zat. In tegenstelling tot mijn tegenstandster, een vriendelijke vrouw trouwens. Zij kwam op donderdag aan en woog 4 kilo te veel. Op de weging was ze nog 300 gram te zwaar, maar op de dag van de kamp woog ze dan toch minder dan 64 kilo.”

150 fans waren vanuit Roeselare en Kortrijk Oshin Derieuw naar Frankrijk achterna gereisd.
150 fans waren vanuit Roeselare en Kortrijk Oshin Derieuw naar Frankrijk achterna gereisd.

In tegenstelling tot Oshin kon de Dominicaanse dus de avond voor het wereldtitelgevecht niet genieten van een lekkere maaltijd… “Ik ga dan altijd voor een Mister B-spaghetti. We halen die bij Mister Spaghetti en eten die op bij mijn mama. Of toch de helft, want ik bestel altijd een grote portie. De andere helft eet ik dan de dag van de kamp op. Het is dus bewezen dat je met de spaghetti van Samuel Van Opdenbosch bokskampen wint.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.