Oshin Derieuw over haar olympische droom: “Ik voel dat ik gegroeid ben in mijn sport”

Bij haar terugkeer bij de amateurs sloeg Oshin meteen toe: ze won al haar kampen en pakte meteen het goud. © gf
Olaf Verhaeghe

Van een profstatuut terug naar het amateurboksen. Oshin Derieuw, de Roeselaarse die vandaag in Kuurne woont, heeft de keuze gemaakt met het oog op de Olympische Spelen. “Mijn ambitie in Tokio? Een medaille halen en België trots maken.”

Het kwam enigszins als een verrassing voor de buitenwereld, maar de eerste stappen in de Portugese ring die Oshin Derieuw (32) vorig weekend zette, waren weloverwogen. Adieu profboksen, terug naar de amateurs. “Het idee om opnieuw te gaan boksen bij de amateurs groeide al sinds de zomer“, vertelt ze. “Ik was in het verleden al in dat circuit actief dus ken er het klappen van de zweep wel. Toen verschillende mensen mij kansen toedichtten om me te kwalificeren voor Tokio 2020, twijfelde ik niet meer.”

Zoals bekend bokste Oshin als prof voor een Franse club, met succes. Dertien kampen tussen 2016 en 2019, niet één keer verloren. Ze blijft ook trainen in Henin Beaumont, maar heeft nu ook een licentie bij BIM Merksem. Daar traint ze een keer per week met Vlaamse ligacoach Hubert Firens en de ploeg. “De olympische droom was er altijd al. Voor België is het al 28 jaar geleden dat een bokser op de Olympische Spelen actief was. Een Belgische vrouw nam er zelfs nog nooit deel”, vertelt ze. “Het zou voor mij een grote eer zijn om mijn land te vertegenwoordigen.”

Stage en kwalificaties

“In Portugal heb ik voor het eerst weer een tornooi bij de amateurs afgewerkt. ‘s Morgens om 7 uur inwegen, in de namiddag en ‘s avonds boksen. Drie keer drie minuten, alles geven wat je in je hebt. Eigenlijk is het bijna niet te vergelijken met het profboksen.” Maar Oshin vond meteen het juiste tempo, won alles en pakte goud.

Oshin Derieuw op de Odivelas Box Cup in Portugal.
Oshin Derieuw op de Odivelas Box Cup in Portugal.© gf

“Volgende maand ga ik al op stage naar Bulgarije, gekoppeld aan een tornooi in Sofia”, aldus de wereldkampioene. “In maart volgt dan normaal het Europese kwalificatietornooi voor de Olympische Spelen in Londen. Lukt het daar niet, heb je nog altijd een kans op de mondiale kwalificaties in Parijs, in mei. Uiteraard zetten we nu alles op alles om in Londen al de selectie veilig te stellen. Van reisvermoeidheid zal ik alleszins weinig last hebben, beide tornooien zijn dicht bij huis.”

Explosiviteit

En daarna? Wat zijn de ambities op de Olympische Spelen zelf? “Ik heb nog steeds de explosiviteit en de snelheid die je nodig hebt. Bovendien voel ik ook progressie door mijn kampen en trainingen bij de profs. Ik ben gegroeid als atleet, completer geworden. Dat kan in mijn voordeel spelen. Elke atleet die naar de Olympische Spelen gaat, stelt zichzelf een medaille als doel. Dat is bij mij niet anders.”

Oshin Derieuw over haar olympische droom:
© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier