Oshin Derieuw Europees EBU-kampioen bij de welters: “Olympische Spelen lonken”

Oshin Derieuw en entourage nadat ze de EBU-gordel had gekregen. © GF
Redactie KW

Zaterdag werd Oshin Derieuw Europees EBU-kampioen bij de welters na een puntenoverwinning op de in Zwitserland wonende Française Olivia Belkacem. De Kuurnse met roots in Roeselare kijkt nu al uit naar een eventuele kamp voor de wereldtitel WBA of WBC. “En als het kan, wil ik ook nog naar de Olympische Spelen in Parijs.”

Thuisvoordeel of niet, Oshin Derieuw was in Fribourg (Freiburg) gewoon de betere van Olivia Belkacem. “Ik bokste een heel goede wedstrijd. Al van de eerste ronde raakte ik mijn tegenstandster vrij hard. Na de kamp zei Olivia mij dat ze op dat moment een soort ‘staande KO’ had gekregen en dat ze daarna lang op automatische piloot bokste. Pas in de achtste ronde was ze weer oké, zei ze.”

Tactisch

Oshin denkt dat ze de tweede of derde ronde verloor van de Française. “In alle andere ronden was ik dominant en bokste ik de wedstrijd tactisch uit. Schrik had ik niet, al kwam ik op de weging toch wel een beetje onder de indruk van Olivia’s verschijning. Ik wist dat ze een harde slag had en voelde dat effectief ook na een rechtse hoek in de vierde ronde. Maar op geen enkel ander moment liep ik nog gevaar.”

Ik zou graag meer in eigen provincie aan bod komen

De punten van de refs: 94-96, 95-94 en 97-93. De eerste punten zijn uiteraard die voor Oshin. “Waar we op training op gefocust hebben veel bewegen, voetwerk, provoceren en counteren, af en toe een versnelling hoger steken en uitstappen is er in die kamp duidelijk uitgekomen. Ik kon ook meer dan vroeger genieten van mijn wedstrijd. Ik word dan ook wel begeleid door een topteam met coach Mohamed Nichame, zijn assistent Paul Fournier, kinesiste Marie Derolez en verzorger Rachid Bouaita. Ze zijn familie voor mij. We werken hard, maar we lachen ook veel.”

Toekomst

Oshin zal naar alle waarschijnlijkheid in oktober een kamp boksen. “Een ‘keep bizy’-kamp (om bezig te blijven) en we kijken ook uit om een wedstrijd op ‘hoger niveau’ te kunnen doen, als het kan een kamp voor een WBA- en/of WBC-titel. En dan zijn er uiteraard de Olympische Spelen in Parijs over drie jaar. Voor mij moet dat een haalbare kaart zijn. Speciaal, omdat ik al zoveel jaren in Frankrijk train en dan zou ik in de nabijheid van mijn trainingsoord misschien een olympische medaille kunnen winnen… Dat zou ‘de max’ zijn. Al wil ik daar alleen maar naartoe gaan als ik me daar met de juiste mensen op kan voorbereiden.”

West-Vlaamse meetings

Oshin bokste 14 kampen waaronder een WK- én een Europese titel en verloor geen enkele kamp. Toch stond ze niet vaak op een West-Vlaamse meeting. “Ik zou graag meer in eigen provincie aan bod komen, maar dat hangt van de organisatoren van boksmeetings af. En ik zou ook graag een keer in Izegem boksen, niet alleen het mekka van de bokssport, maar ook de stad waar Derieuw een bekende familie is.”

(Ivan Balliu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier