Organisatoren krijgen terrein in Lichtervelde net droog (genoeg) voor spetterende finaledag

Redactie KW

De motorcrossers VJMO – MCLB waren tijdens het weekend van 9 en 10 september te gast bij Mc Avanti, de club van Manuel Priem, in Lichtervelde. Door de vele regen van vrijdagavond en zaterdag lag het terrein er op zondagmorgen nogal drassig en modderig bij, maar na wat sleepwerk en de najaarszon werd het snel zeer goed berijdbaar en droog.

De vele piloten bezorgden de massa toeschouwers heel mooie en spannende wedstrijden in deze eerste finaledag voor het BK.

Julie Vandevelde uit Desselgem was opnieuw heel knap bezig bij de Dames Open, die hun reeksen betwisten samen met de heren Nieuwelingen B. Julie klasseerde zich als derde en zesde, telkens als reekswinnaar in de serie Dames. Dubbele reekszege en nieuwe eindzege, met de hulde bezegeld met de nationale driekleur, het betrof immers de finale van het Belgisch Kampioenschap waarin Julie de primus werd met een voorsprong van 52 punten op haar naaste achtervolgster Ashley Sep.

Organisatoren krijgen terrein in Lichtervelde net droog (genoeg) voor spetterende finaledag
© Foto Coghe

Stefaan De Ruyck (Tielt) mag zich de nieuwe vice-kampioen noemen bij de Nieuwelingen B. In beide reeksen finishte hij als tweede en mocht naar de hulde als tweede in het dagklassement, en ook naar de hulde van het kampioenschap waarin hij eveneens tweede werd. Jamy Carron (Tielt) werd andermaal eindwinnaar bij de Nieuwelingen mx1, hij schreef de eerste reeks op zijn naam en kwam als tweede door de finish in de tweede manche. Dieter Debaets (Sint Baafs-Vijve) werd tweede bij de Nieuwelingen mx1 met de zesde plaats en reekszege. Aaron Spruytte (Kortemark) mocht op het hoogste schavotje met de hulde van de Juniors mx2, hij schreef de eerste reeks op zijn naam, en werd tweede in de slotmanche, voldoende voor de eindzege. Damon Ingels (Maldegem) werd tweede bij de Juniors mx2 met de derde plaats en reekszege. Christophe Hempte (Spiere-Helkijn) nog maar eens de beste bij de Masters met dubbele reekszege, en Jurgen Paepe (Snellegem) dubbel tweede.

Jeffrey Dewulf (Jabbeke) werd opnieuw dubbele reekswinnaar bij de Internationalen mx1. Greg Demeulemeester (Kerckhove) mocht ook weer op het hoogste schavotje met de hulde en verse bloemen als eindwinnaar bij de Inters Open B, met de tweede plaats en reekszege. Tim Vandriessche (Menen) finishte in beide reeksen bij de Internationalen op de achtste plaats, telkens als reekswinnaar in de groep mx2, en dus eindwinnaar bij de Internationalen mx2. Bij deze werd Jerome Biets (Jabbeke) in beide reeksen tweede en ook tweede in totaal. Sander Lauwers (Dentergem) mocht naar de hulde als derde bij de Nieuwelingen Open, hij legde beslag op de tweede en derde plaatsen. Stijn Vynckier (Wielsbeke) legde beslag op de derde plaats in de eerste reeks bij de Nieuwelingen mx2 na slechte start. In de tweede manche betere start en afgesloten met de overwinning. In de eindstand werd het de tweede plek. Stanley Verstraete (Zerkegem) moets vrede nemen met de tweede plaats in de eindstand bij de Nationalen mx2. Hij werd tweede in de eerste reeks achter gastrijder Bo Declercq, en schreef de tweede manche op zijn naam. Voor de eindzege kwam hij echter vier seconden te kort en Stanley moest in eigen organisatie als lid van Mc Avanti vrede nemen met de tweede plek. Dylan Delagrense (Oostende) won de eerste reeks bij de Nationalen mx1 en werd vierde in de tweede manche waarmee hij derde werd in de eindstand. Jens De Kegel (Koekelare) moest in beide reeksen bij de vierwielers zijn meerdere erkennen in Oost-Vlaming Sven Siongers, Jens werd driedubbel tweede bij de Quads A.

Organisatoren krijgen terrein in Lichtervelde net droog (genoeg) voor spetterende finaledag
© Foto Coghe

Dylan Boussy – Kenny Boxtaele kampioen bij de Zijspannen

In Lichtervelde werden ook de finales betwist voor de driewielers, de jonge man uit de streek, Dylan Boussy uit Koekelare, werd er gelauwerd als nationaal kampioen bij de Zijspannen A, samen met zijn bakkenist Kenny Boxtaele uit Ooigem. Dylan was vorig seizoen kampioen bij de zijspannen B en vernieuwde dus zijn titel, ditmaal in de hoogste categorie en liet alle vedetten achter zich. In het dagklassement werd hij ditmaal pas tweede, na mislukte start in de eerste reeks kwam hij pas als vijfde onder de geblokte vlag. In de slotmanche zetten zij de puntjes op de i met de reekszege.

Bert Soetaert – Dimitri Vandeursen (Oostrozebeke-Maldegem) werden winnaar van het dagklassement met reekszege en tweede plaats. In de eindstand van het B.K. werden zij tweede in groep A. Kenneth Dierckens – Gianni Dhondt (Tielt) werden vierde in het dagklassement A en derde podiumplaats in het B.K.. Yens Delmotte – Tom Verbrugghe (Kachtem-Meulebeke) waren andermaal de grote pechvogels van de dag, in de eerste reeks werden zij mooi tweede, en in de slotmanche opnieuw op de tweede plaats en wellicht eindwinnaar, gaf de motor er andermaal in de laatste ronde de brui aan. Daarmee verloren ze niet alleen het dagpodium, maar ook de derde plaats in het kampioenschap.

Olivier en Gauthier Valcke kampioen bij de Zijspannen B. Het broederpaar uit Oostrozebeke werd gehuldigd als kampioenen bij de Zijspannen B, maar in mineur hun optreden in deze finale. Daar Gauthier pas vrijdavond verlost werd van de pleister rond zijn gebroken knie, werd de eerste reeks betwist met mecano Glenn Soenens in het bakje. Het liep echter verkeerd in de start waarbij ze aangereden werden en Olivier een vingerbreuk opliep. In de tweede manche toch van start, ditmaal met Gauthier, reden zij de reeks uit op de 18de plaats, en werden achteraf gehuldigd als de nieuwe kampioenen Zijspannen B.

Kelly Debruyne – Jitske De Soete (Poperinge-Wingene) werden gehuldigd als dagwinnaars bij de Zijspannen B, ze legden beslag op de zevende en zede plaatsen, als reekswinnaar B. In het kampioenschap pakten Kelly en Jitske zilver. Daen Valcke – Ines Delmotte (Oostrozebeke) werden tweede in het dagklassement bij de Zijspannen B, in het B.K. de vierde plaats. Colleen Van Troys – Jurgen Huysentruyt (Meulebeke-Ruddervoorde) mochten naar de hulde als derde in het dagklassement, en ook als derde in de eindstand van het Belgisch Kampioenschap.

Volgende afspraak op 17 september in Vlaams Brabant te Pamel op de heuvelomloop ‘De Heideberg’, waar o.a. de finales B.K. voor Quads, Juniors en Nationalen mx2, en de Internationalen op het programma staan.

(Guido Allewaert – foto Gino Coghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.