Oranje voert deelnemerslijst aan in de Rally van de Monteberg

Claudie Tanghe met z'n Porsche is ook van de partij komende zondag. © GF
Redactie KW

De nieuwe Rally van de Monteberg van komende zondag is de eerste echte rally op de VAS-kalender. Het indrukwekkende deelnemersveld wordt aangevoerd door een pak snelle Nederlanders.

Super Stage, de club die ook achter de Ypres Rally zit, heeft de vroegere Rallysprint van de Monteberg de laatste jaren met succes nieuw leven ingeblazen. Na twee short rally’s zorgt een nieuwe proef in Dikkebus dit jaar voor een volwaardige rally met 70 km tegen de klok.

De wedstrijd werd de laatste jaren populairder bij Nederlanders en dat is dit jaar duidelijker dan ooit. Ex-winnaar Hans Weijs Junior komt in het Heuvelland zijn nieuwe VW Polo R5 inrijden en kan zijn copiloot Arne Bruneel een tweede thuiszege schenken. Weijs wordt vergezeld van kameraad Jeroen Swaanen, die zijn comeback maakt met een Skoda Fabia R5. Met daarnaast Piet en neef Sander Van Hoof, beiden in een snelle Mitsubishi en bekend met het parcours, is de kans op een volledig Nederlands podium vrij reëel.

Met o.a. Kevin van Deijne (Skoda Fabia R5), Erik Moree (Citroën DS3 R5) en Hein Jonkers (Mitsubishi Lancer Evo 6) maken nog enkele noorderburen aanspraak op een plek in de top tien. Belgische tegenstand moet komen van de Porsches 997 GT3 van Claudie Tanghe en Fredericq Delplace en de Mitsubishi’s Lancers Evo X van o.a. thuisrijder Steve Bécaert, Bert Coene en Philip Barbier. Uitstekende referenties voor Poperingenaar Filip Pyck, die met het oog op Ieper zijn debuut maakt met een Ford Fiesta R5. Het peloton 4×4-rijders wordt verder aangevuld door o.a. Damon Noyelle (Mitsubishi Lancer Evo 7), Kurt Boone (Mitsubishi Lancer Evo 6), Jeoffrey Lerminez (Subaru Impreza WRC S6) en de Duitser Heinz-Walter Schewe (Skoda Fabia R5).

Lietaer Historic-favoriet

Bij de Historics is het vooral uitkijken naar Paul Lietaer, die met zijn Ford Escort Cosworth ook algemeen hoog kan scoren. De Heestertnaar krijgt in Divisie 5 o.a. Dirk Vermeirsch (Ford Sierra Cosworth) en de BMW’s van Christophe Merlevede, Danny Kerckhof en Bjorn Syx tegenover zich. In Divisie 4, de klasse voor oldtimers, wordt de strijd wellicht een stuk spannender. Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) neemt het als titelverdediger op tegen de Porsches van o.a. Piet Declercq, Lode De Keyser, Patrick Mylleville en Geert Lacour. Opel-rijders Danny Vancoillie, Simon Puype, Glenn Rogiers en Cedriek Merlevede mogen ook een dichte ereplaats ambiëren.

In de officieuze F2-categorie zien we de rentree van Koen Lauwaert in zijn Renault Clio R3. De Ichtegemnaar krijgt bij de voorwielaangedreven wagens af te rekenen met de Peugeots 208 R2 van o.a. Bjorn Deruyter, Freek Vanbeveren en Olivier Decoene. In afwezigheid van Stefaan T’Joens krijgen we in Divisie 1-2 een open strijd met o.a. Gregory Vanovertveldt (Subaru Impreza), Geert Bertier (Mitsubishi Lancer Evo 8) en Eddy Van de Vivere (Subaru Impreza) als favorieten.

De Rally van de Monteberg vertrekt zondag omstreeks 8 uur vanuit het nieuwe rallycentrum in Loker. Na een openingsronde met enkel KP Monteberg (7,27 km) volgen nog drie wedstrijdrondes met naast KP Monteberg ook KP Dikkebus (7,49 km) en KP Busseboom (6,25 km). De finish is voorzien rond 17 uur.

(JDH)