Opnieuw buitenlandse zege in Ieper?

Bryan Bouffier is een vaste waarde in Ieper. (Foto DM)
Redactie KW

De nummers één en twee van vorig jaar zijn ook dit jaar weer van de partij en behoren ongetwijfeld opnieuw tot de smaakmakers van de rally. Kevin Abbring, de winnaar van vorig jaar, rijdt dit jaar de nieuwe R5 Citroën voor. De wagen heeft al heel wat test kilometers achter de rug en zou zeer snel moeten zijn, maar de vraag is of de kinderziekten achterwege zullen blijven. Abbring beëindigde dit jaar nog geen enkele rally en heeft dus nood aan een goed resultaat om zich opnieuw in de kijker te rijden.

Bryan Bouffier is een vaste waarde in Ieper. De Fransman verzamelde al drie tweede plaatsen maar voor de overwinning kwam hij telkens iets te kort. Dit jaar bestuurt hij opnieuw een Skoda Fabia R5 en wil hij komaf maken van zijn Poulidor-statuut. De 40-jarige Fransman maakt heel weinig fouten en zijn Skoda Fabia is erg competitief. Dat Bryan Bouffier meedoet voor de zege is een vaststaand feit.

Dit jaar stuurt Skoda Motorsport één van de grote jonge rallytalenten naar de Renties Ypres Rally, met name Ole Christian Veiby. De jonge Noor, net 22 jaar geworden de week voor Ieper, begon zijn carrière in 2012. In 2013 kwam hij zevenmaal in actie en behaalde hij al vijf klassezeges. Zowel in 2014 als in 2015 combineerde hij de rallysport met de rallycross waar hij voor het team Volkswagen Zweden reed. In 2015 stond hij al zevenmaal aan de finish van een rally meetellend voor het wereldkampioenschap en dit ondanks het feit dat hij toen nog maar 19 jaar was. Het jaar daarop maakte hij de overstap van de Citroën DS3 R3T naar de R5-categorie en dat leverde hem meteen twee algemene overwinningen op. Vorig jaar werd Ole Christian Veiby binnen gehaald door Skoda Motorsport en behaalde hij vijf ereplaatsen in het wereldkampioenschap rally. Bovendien werd hij knap zesde in het WRC2. Dit jaar rijdt hij opnieuw het WRC2 voor rekening van Skoda Motorsport en komt hij naar de Renties Ypres Rally om nog meer asfaltervaring op te doen in het vooruitzicht van de Deutschland Rally. De Skoda Fabia R5 waarmee hij in Ieper start komt uit de ateliers van Erik Wevers uit Nederland.

Stoelendans

Bij de deelnemers aan het Britse kampioenschap valt het vooral op dat er heel wat piloten overgestapt zijn naar een andere wagen. Keith Cronin, vorig jaar de snelste Brit, wisselde zijn Ford Fiesta voor een Hyundai i20 terwijl zowel Matt Edwards als Sam Moffett en Alex Laffey nu de kleuren van M-Sport verdedigen. Martin McCormack is Skoda trouw gebleven en krijgt dit jaar het gezelschap van Rhys Yates. De Britten hebben vorig jaar vooral veel ervaring opgedaan en kunnen dit jaar hopen op een dichte ereplaats. (FM)