Oostendse zeiler Yannick Lefèbvre achtste op EK

© Foto Wind- en Watersport Vlaanderen
Redactie KW

Samen met zijn kompaan Tom Pelsmaekers behaalde de Oostendse zeiler Yannick Lefèbvre een plaats bij de eerste tien in het Belgische 49er-team.

Het Europees kampioenschap vond de voorbije week plaats in het Oostenrijkse Attersee en werd vooral gekenmerkt met weinig wind en lange wachtperiodes voor de zeilers. En dat maakte het er voor de deelnemers niet gemakkelijker op. Ondanks deze omstandigheden werden er bij de mannen twaalf van de veertien races gevaren.

Het 49er-team met Oostendenaar Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers uit Lier begon aan de laatste dag op de vierde plaats in de tussenstand met vier punten achter op de top drie. Ondanks hun winst in race 11 behaalden ze op de laatste dag hun twee hoogste scores en moesten ze hierdoor nog vier plaatsen prijs geven in de eindstand en eindigden zij als achtste op 55 boten. “We moesten wat keuzes maken en dat waren precies niet de goede”, aldus de West-Vlaamse zeiler. “Ondanks dit resultaat hadden we toch wel een goede voorbereiding achter de rug.”

Olympische Spelen

De 49-er, ook wel skiff genoemd, is de snelste zeilboot op de Olympische Spelen, omwille van het lage gewicht, een groot zeiloppervlak en grote breedte. De boot heeft twee zogenaamde wings of verbredingsstukken aan de zijkant die als voetsteun dienen voor de bemanning. Vier jaar geleden namen Lefèbvre en Pelsmaekers in die boot deel aan de Spelen in Rio.

“Voor Tokyo zijn we nog niet gekwalificeerd. Daarom moeten we volgend jaar een goede prestatie neerzetten in Palma. Er is slechts nog een Europese plaats over. We zullen dus heel goed moeten zijn. Het is niet dat we een concurrent hebben, er zijn nog meer boten niet geplaatst, zoals Italië. We moeten daar van onze eigen sterkte uitgaan. We doen nu wellicht nog een trainingskamp dichter bij huis en dan zien we wel. Misschien dan nog ergens buiten ons land. Naar het zuiden, Portugal of Spanje. Met het Belgisch team gaan we geregeld naar Cadiz, de laatste twee jaar was dit naar Vilamoura”, klinkt het bij de roeiers.

Bij de dames, de 49erFX, kwam er met Anouk Geurts en Isaura Maenhaut een ander Belgisch duo in actie. Na elf races eindigden zij op de 21ste plaats van in totaal 40 teams. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier