Oostendse topskatester ziet Olympische droom bedreigd worden door coronavirus

Redactie KW

Orapan Tongkong (22), een Oostendse topskatester, ziet haar Olympische droom uiteenspatten door het coronavirus. De reden: haar federatie besliste om geen atleten meer te sturen naar de komende selectiewedstrijden. Ze hoopt nu zelf voldoende geld in te zamelen.

Skateboarden is straks voor het eerst een Olympische discipline. Orapan Tongkong (22), een Oostendse met Thaise roots, maakt momenteel een grote kans om deel te nemen aan de Spelen. Ze staat momenteel negentiende op de wereldranglijst, de top twintig is gekwalificeerd.

De komende weken staan nog verschillende internationale wedstrijden op het programma, die de definitieve ranglijst voor de Spelen zullen bepalen. Staan nog op het programma: Singapore (17/21maart), Las Vegas (23/28 maart), Lima (5/11 april), Long Beach (4/10 mei), en Londen (19/24 mei). Maar door een beslissing van de Thaise federatie dreigt haar Olympische droom uiteen te spatten. Onze federatie wil het risico niet lopen om hun atleten naar de verdere kwalificatierondes te sturen“, zucht Orapan vanuit Bangkok. “Verschrikkelijk. Hiervoor heb ik twee jaar keihard gewerkt én letterlijk mijn botten gebroken.”

Oostendse topskatester ziet Olympische droom bedreigd worden door coronavirus

Orapan is geboren in Thailand en verhuisde naar Oostende toen ze drie jaar was. “Ik ben hier beginnen skaten toen ik twaalf jaar was. Ik was een hyperactief kind dat op zoek was naar adrenaline. Zo is de passie voor het skateborden ontstaan”, zegt Orapan. Ze won verschillende Belgische wedstrijden, en is al twee jaar op rij Thaise kampioen. Ze maakt vandaag deel uit van de Thaise federatie, omdat ze niet over de dubbele nationaliteit beschikt. “Ik heb daar eigenlijk nooit voor gekeken. Misschien doe ik dat wel eens in de toekomst. Mijn hart ligt misschien wel bij mijn moederland, maar moest ik Oostende kunnen representeren als een land op zich, was dat dan ongetwijfeld mijn eerste keuze”, lacht ze.

In Thailand zijn er vandaag grotere budgetten om skaters te promoten, maar de federatie besliste om die funding nu stop te zetten door het coronavirus. “Een jammerlijke beslissing”, zegt Orapan. “Er is te veel paniek rond dit virus. Het is goed om voorzorgsmaatregelen te nemen, maar dat wil niet zeggen dat de normale zaken niet zouden mogen doorgaan.” Orapan hoopt nu zelf geld in te zamelen om haar reizen naar de kwalificatiewedstrijden te financieren.

Oostendse topskatester ziet Olympische droom bedreigd worden door coronavirus

Enkele skate- en surfvrienden uit Oostende zijn alvast bereid om in de bres te springen. “Het is alle hens aan dek”, zegt kitesurfer Ian Sleuyter. “We zijn volop bezig met mensen en bedrijven aan te spreken die Orapan een duw in de rug zouden kunnen geven op financieel vlak. De kans is groot dat we dan samen iets zullen organiseren om haar te ondersteunen. De eerste wedstrijd is op 17 maart, waar ze in het slechtste geval met eigen funding kan geraken. Meteen daarna zou ze naar Las Vegas moeten gaan voor de grootste wedstrijd ter wereld: Street League. We hopen met zijn allen dat ze alsnog haar Olympische droom kan waarmaken.”

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier