Oostendse Sandrine Tas kraait victorie op tweede dag Flanders Grand Prix Skeeleren in Zandvoorde, Matteo Deceuninck en Fran Vanhoutte de beste bij pupillen en juniores

Sandrine Tas met haar moeder Carine. © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

De tweede dag van de Flanders Grand Prix skeeleren in Zandvoorde bracht weer een aantal spannende wedstrijden en individuele zeges voor meerdere Zwaantjes. Matteo Deceuninck won zijn derde wedstrijd bij de pupillen, Lyssa Vansteenkiste pakte brons bij de cadetten (3000m puntenkoers), Fran Vanhoutte had geen tegenstand bij de juniors. Sandrine Tas bewees nog maar eens, ondanks de switch naar het ijsschaatsen, dat ze nog altijd de nummer 1 is in België…. op wieltjes.

Sandrine Tas (26) is al twintig jaar actief bij Zwaantjes Roller Club en ze onderbrak haar voorbereiding op het ijsschaatsseizoen, en de Olympische Winterspelen 2022, om deel te nemen aan de 53ste Flanders Grand Prix in haar vertrouwde Zandvoorde, amper 500 m van haar thuis.

“Voor mij is het hier een thuiswedstrijd. De club heeft veel voor mij gedaan. Mijn ouders zijn nog actief bij de clubwerking. Het is maar normaal dat ik hier ben. Ik heb de 200 m sprint gemist, omdat ik vrijdag nog getraind heb in Nederland, maar ’s avonds laat heb ik nog de 10 km puntenkoers gewonnen en vandaag zaterdag ook de 1000 m. Ik rijd nog de 3 km in lijn en zondagmorgen volgen de wegrit en de 3km afvalling.”

Winterspelen grote doel

“De eindoverwinning in deze Flanders Grand Prix zou deugd doen. Daarna gaat het weer richting Nederland om de Olympische Spelen voor te bereiden. Ik moet nog uitzoeken wat voor mij de beste afstand zal worden: massastart 1500m of 3 km. Vorige winter hebben we weinig kunnen schaatsen. Ik hoop dat we nu een normaal schaatsseizoen kunnen afwerken.”

“Een selectie voor de Olympische Winterspelen in China wordt het grote doel. Ik wil er alles aan doen om daarin te slagen. Ik pakte Europese titels en wereldtitels in het skeeleren, dat spijtig genoeg nooit een Olympische sport is geworden. Erbij zijn in China zou een bekroning zijn voor mijn toch wel succesvolle sportcarrière.”

Graag naar Columbië

Junior Fran Vanhoutte pakte driemaal goud op het EK Skeeleren in Portugal en kwam dan zwaar ten val. Ze moest weken revalideren en is juist op tijd, fit en gezond om weer haar talent te tonen in de categorie Juniors, met vier overwinningen.

“Het had veel erger kunnen zijn, maar gelukkig ik heb veertien dagen kunnen rusten om te herstellen van mijn gekneusde ribben en de lendenslag die ik gekregen heb. Anderhalve week geleden kon ik weer lichtjes de training hernemen. Ik heb vlug de conditie kunnen aanscherpen en was fit voor de Flanders Grand Prix, waarin ik zeker niet wilde ontbreken.”

“Vier keer winnen in internationaal gezelschap, dat doet veel deugd. De middelbare studies zitten erop. Ik moet nog beslissen in welke richting ik zal verder studeren. Uiteraard zou ik graag in november deelnemen aan het WK in Columbië. Zover zijn we nog niet en vraag is of we daar zullen geraken en mogen deelnemen met de Belgische ploeg!” (Fons Roets)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier