https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nora Naessens sluit zwemcarrière af met epische zwemmarathon van Capri: “Dit moet het toppunt van mijn carrière worden!”

Nora Naessens en trainer Martijn Balcaen aan de aankomstplaats van de wedstrijd in Napels. © (Foto GF)
Redactie KW

Zondag 5 september wordt een legendarische dag voor de Anzegemse topzwemster Nora Naessens, dochter van Lieve Deviaene en Wim Naessens. Als enige Belg neemt zij deel aan de wedstrijd Capri-Napoli 2021, één van de meest fascinerende en moeilijke zwemraces ter wereld.

Deze ‘Fina World Grand Prix’ houdt in dat er 36 kilometer gezwommen moet worden in de Middellandse Zee, beginnend aan het eilandje Capri naar het vaste land ter hoogte van de havenstad Napoli. “Deze wedstrijd moet het toppunt van mijn carrière worden”, aldus Nora Naessens (26) die vorige week nog goud haalde op het BK 10 kilometer in Hazewinkel. “Het is een veelbesproken wedstrijd die bij veel open waterzwemmers hoog in het vaandel geschreven staat. Dus hopelijk loopt het allemaal goed. Het is een onderdeel van de wereldbekerwedstrijden en dus zijn hier alleen maar topatleten. Het niveau is dus zeker niet mis. Mijn doel is om de wedstrijd uit te zwemmen. Welke positie ik behaal dat zien we dan wel na de wedstrijd.”

Motorboot

“Elke zwemmer krijgt een kleine motorboot waarin de trainer de richting naar Napoli bepaalt”, vertelt Nora. ”Het wordt dus een wedstrijd waar ik vooral moet afgaan op mijn trainer. Tijdens de wedstrijd zal hij me ook bevoorraden met gellekes, sportdrank, water en vaste voeding zoals bananen en repen. De eigenlijke afstand tussen Capri en Napoli is eigenlijk slechts 30 kilometer, maar door de stromingen en de wind leggen we een afstand af van 36 kilometer.”

Trainingen

“Gemiddeld train ik ongeveer twintig zwemuren per week en drie uren dryland/krachttraining onder begeleiding van mijn trainer Martijn Balcaen, die mij al twaalf jaar onder zijn vleugels heeft. De periode daarvoor ga je over van groep naar groep en heb je ook een eigen coach maar die wisselt geregeld. In onze topweken liepen de zwemuren op tot 26 uur per week waarin ik een afstand van honderd kilometer aflegde.”

Kers op de taart

Ongeveer 22 jaar geleden startte Naessens met zwemmen bij zwemclub Gold in Zwevegem. “Het is mijn oudere zus Iza die mij leren zwemmen heeft. Toen zij zwemlessen volgde, leerde ze me thuis de bewegingen op onze salontafel. Toen ik ook naar de zwemles mocht gaan, was ik er snel mee weg. De zwemleraar stelde na een paar lessen al voor om me aan te sluiten bij een zwemclub en ik ben daar begonnen op mijn vier jaar en niet meer gestopt tot op de dag van vandaag”, glimlacht de vlotte Nora die werkt als interieurarchitect bij Cobras in Heule. “Ik heb heel wat mooie wedstrijden gewonnen en ben op veel trots. Zeker ook op het feit dat ik mijn studies en werk altijd gecombineerd heb met topsport, want dat was zeker geen evidentie. Ik heb altijd alles gegeven wat ik kon! Deze wedstrijd is dan ook de kers op de taart van een mooie zwemcarrière.”

Startschot

“Onze dagen waren hier in Italië goed gevuld met persvoorstellingen en veel mediabelangstelling. Vandaag, zaterdag, was het echter wat rustiger en hebben we nog eens extra kunnen trainen op de plaats van aankomst van de wedstrijd. Deze namiddag was het vooral goed rusten. Zondag start onze dag hier om 7u met het ontbijt en aansluitend de busrit naar de ferry waar we na een uur, dus omstreeks 9u30, aan de overkant zullen aankomen op het bergachtige eiland Capri met steile kliffen. Daar zullen we dan onze nummers krijgen en ons klaarmaken voor de race.”

“Om 10u30 zal dan het startschot gegeven worden voor de trip van 36 kilometer in de zee. We zijn met 27 die de race zullen aangaan van over heel de wereld. Als alles vlot gaat, komen de eersten na ongeveer zes uur aan. Ik denk er zelf 7 à 7,5 uur over te doen. Ik hoop uiteraard in mijn beste vorm ooit te zijn”, klinkt Nora Naessens enthousiast. “We hebben er zeker hard voor getraind om in topvorm te zijn morgen. Alleszins ben ik heel goed omringd door mijn trainer, mijn vriend, ouders en mijn zus en haar vriend. Een vriendin komt morgen ook kijken en tevens mijn collega’s.”

“De organisatie hier is fantastisch, wat eigen is aan een wereldbekerwedstrijd die kan rekenen op ruime belangstelling. De weersvooruitzichten voor zondag zien er prima uit met zo’n 29°C en geen regen. Maar sowieso droog zal ik het niet houden”, lacht ze. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.