Noël De Meyere is ontgoocheld na afgelasting CrossCup: “Jammer voor jonge atleten”

Noël De Meyere.© STEFAAN BEEL
Noël De Meyere.© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Na de feilloze en succesvolle organisatie van het BK veldlopen in Brussel zou normaal zondag in Roeselare de West-Vlaamse manche van de CrossCup plaatsvinden. De organisatie had alles tot in de puntjes voorbereid, maar het hele plan werd afgeschoten door Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

De hele atletiekwereld reageerde bijzonder ontgoocheld op de beslissing van Ben Weyts om de CrossCup-manche in Roeselare niet te laten doorgaan. Op het BK in Brussel had de organisatie nochtans bewezen dat ze perfect en in alle veiligheid een veldloop kon organiseren. “Het is bijzonder jammer, want zo zit het veldloopseizoen er na één wedstrijd al meteen op”, aldus organisator Noël De Meyere (77). “Het feit dat de organisatie in Brussel zo goed geslaagd was, deed bij ons de hoop opflakkeren om ook in Roeselare een veldloop te kunnen aanbieden. De atleten snakken immers naar wedstrijden. Het plan was om in Roeselare naast de seniorwedstrijden ook het BK voor cadetten, scholieren en junioren te organiseren. Naar analogie met de wedstrijd in Brussel zou er met een beperkt deelnemersveld gewerkt worden: de nationale toppers én de West-Vlaamse atleten. Eigenlijk waren we op alles voorbereid. De locatie op Schiervelde was goed af te sluiten voor publiek en we konden zelfs de viplounge van Knack Roeselare makkelijk ombouwen tot een testcentrum.”

Uit liefde voor de sport

De organisatie van de CrossCup in Roeselare is iets waar Noël De Meyere samen met het organisatieteam een heel jaar mee bezig is. De ontgoocheling is dan ook groot. “Deze zomer waren we al helemaal klaar met de voorbereiding en toen we bij het begin van de tweede coronagolf te horen kregen dat de wedstrijd zou worden uitgesteld naar 21 maart had ik al een vreemd gevoel. Het zou een wedstrijd worden zonder publiek, catering of viporganisatie. Financieel zou dit een moeilijk verhaal worden en daarnaast zit je ook met heel wat materiaal zoals drank, sponsorpakketten… die je niet kan gebruiken. Toch wilden we iets organiseren, uit liefde voor de sport en vooral de jeugd. Maar het mocht niet zijn.”

Op die manier zal de 39ste CrossCup in Roeselare op 28 november 2021 plaatsvinden. “Samen met het hele organisatieteam kijk ik er al naar uit. De laatste jaren heb ik wel al een deel van mijn taken overgedragen aan Norbert Dewulf. Ik word immers al een dagje ouder en het lijkt me geen slecht idee om stilaan een stapje opzij te zetten. Het commerciële aspect van de organisatie neem ik wel nog steeds voor mijn rekening, maar al de rest is in de bekwame handen van Norbert. Laat ons hopen dat de 39ste editie een topeditie wordt, zonder zorgen, want dat verdienen de atleten.” (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.