Nina-effect bij uitbreidende turnclub: “We zoeken extra trainers om zoveel mogelijk kinderen te plezieren”

Els Vanhaute in de turnhal in Vlamertinge. © TP
Redactie KW

Na een mager coronaseizoen is de mailbox van Els Vanhaute door het Nina-effect ontploft met aanvragen van ouders, die hun kinderen willen inschrijven in haar turnclub. Els kent de familie Derwael heel goed, is mama van een topsportturner en start crowdfunding om de eigen turnhal in Vlamertinge uit te breiden met een aanbouw voor sporters met beperking. Vanhaute supporterde met de familie Derwael voor Nina.

Nagelbijtend vanonder een Belgische vlag, gevolgd door een vreugde-explosie en een knuffel met papa Derwael. Zo beleefde Ieperlinge Els Vanhaute Nina’s olympisch moment in een appartement in De Panne. “Sinds de Spelen in Rio volg ik samen met Nico Derwael alle belangrijke turnwedstrijden van Nina over heel de wereld. Door corona konden we niet naar Tokio, maar we wilden wel samen kijken. Hij vroeg me om een rustig plekje te zoeken aan de kust, zodat hij kon ontsnappen aan de drukte in thuisstreek Limburg. Ik had enorm veel stress, veel meer dan wanneer ik ter plaatse zou supporteren.”

Dromen van eigen Nina

Als mama van topsportturner Bram Louwije, voorzitter van de turnkring in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge en bestuurslid van Westhoek Turncentrum speelt de 54-jarige Els een belangrijke rol in de regionale turnwereld. “In totaal hebben we in Vlamertinge meer dan 800 leden, maar niet iedereen kon vorig jaar trainen door corona. Vanaf het moment waarop de Belgische meisjesploeg zich plaatste voor de olympische teamfinale kreeg ik elke dag zeker vijftien mails met nieuwe inschrijvingsaanvragen. Nu is mijn mailbox ontploft door het Nina-effect. Ik had lage verwachtingen door corona, maar door de spelen en de prestatie van Nina zit turnen in de lift. De vraag is veel groter dan het aanbod.”

“Voor het nieuwe seizoen zitten we ruim boven de duizend leden, op voorwaarde dat we we voldoende nieuwe trainers vinden. Iedereen heeft een degelijke begeleiding nodig. Ons doel: twaalf kinderen per groep met een gediplomeerde trainer en een hulptrainer. Bij bepaalde groepen werken we al met wachtlijsten en onze traditionele inschrijvingsdag eind augustus wordt geannuleerd, omdat we nu met te veel aanvragen hebben. Ze zijn niet allemaal realistisch. Sommige ouders dromen dat ze een Nina Derwael in huis hebben en vragen om hun kind van 12 of 13 zonder turnervaring te laten aansluiten bij een competitieploeg, maar in zulke gevallen is een recreatieve ploeg het hoogst haalbare. Ik hoop straks zoveel mogelijk kinderen te plezieren met een inschrijving.”

De turnclub start straks met crowdfunding om de turnhal, in 2006 door eigen vrijwilligers gebouwd, uit te breiden met een G-Fit. “Dat wordt een aanbouw van 800.000 euro. Ik kreeg net groen licht van G-sport Vlaanderen dat we straks ook subsidies krijgen, die gekoppeld zijn aan de crowdfunding. Daarnaast doen we nog allerlei activiteiten zoals fietszoektochten. In de nieuwe aanbouw willen we tegen 2022 mensen met een beperking aan sport laten doen. Ik speel zelfs met het idee van aerobics voor blinden. Ons nieuw seizoen en de crowdfunding starten op 1 september.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.