Nieuwkerke wordt exclusieve shakedown voor WRC-piloten tijdens de Renties Ypres Rally

© EF
Redactie KW

De Renties Ypres Rally is een van de grootste sportevenementen van het jaar in de Westhoek. Zeker in 2020 nu Ieper ook de slotmanche is van het WRC kampioenschap. Nadat eerder de rally verhuisde van eind juni naar begin oktober wordt de rally nu gereden van 18 november tot 22 november. De shakedowns zijn andermaal in Boezinge en Nieuwkerke. Een shakedown met tijdsregistratie voor de WRC wagens is voorzien op vrijdagvoormiddag 20 november in Langemark.

Door de komst van de WRC’s wordt de Historic Rally niet georganiseerd. Boezinge waar anders de historic wagens hun shakedown hebben, krijgt wel opnieuw een shakedown. Op woensdag 18 november zullen de niet-WRC-deelnemers er hun wagens testen.

Op donderdag 19 november is het de beurt aan de WRC deelnemers en dit in Nieuwkerke. Ondermeer toprijders Sébastien Ogier en Ott Tänak zullen dan hun bolides testen op het klassieke parcours met de spectaculaire bocht aan de Spiervelden en de traditionele passage over de kasseien van de markt. Het wordt zeker een belangrijk dag voor de WRC rijders die in Nieuwkerke zoveel mogelijk de kans krijgen vertrouwd te geraken met de typische smalle landelijke wegen van de Westhoek. Niet alle toprijders zijn immers gewoon te racen tegen een graskant aan waar een gracht in verscholen zit.

Niet als eerste

De testritten worden afgesloten op vrijdagmorgen 20 november in Langemark waar de tijden bepalend zijn voor de effectieve start van de rally aansluitend die dag in Zonnebeke. Wie de beste tijd klokt, kan dan zijn startpositie kiezen. Heel wat piloten passen om als eerste wagen te starten en verkiezen een concurrent dat te laten doen die dan voor hen de wegen als het ware klaarlegt.

De rally bestaat gezien de WRC-deelname uit twee delen, een deel in de Westhoek op vrijdag 20 en zaterdag 21 november en een deel op het parcours van Spa Francorchamps op zondag 22 november. In Heuvelland worden er klassementsproeven gereden in Wijtschate en Kemmel op vrijdag 20 november en in Westouter op zaterdag 21 november. In Mesen is de KP op zaterdag 21 november. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier