Nieuwe triatlonclub in Anzegem: AET Endurance Team

Redactie KW

Begin dit jaar schoot het Anzegems Endurance Team (AET) uit de startblokken. Deze nieuwe triatlonclub is een initiatief van een aantal vrienden die al jaren samen aan duursport doen. “Alles wat met duursporten te maken heeft, zit in onze portfolio”, aldus voorzitter Karel Man (39).

AET richt zich heel breed op sportievelingen die duursport beoefenen. “Geïnteresseerden voor duurlopen, -zwemmen, -fietsen en trailrun kunnen bij ons terecht”, zegt Karel Man, die vroeger atletiek beoefende. “Het accent ligt wel op triatlon. De andere initiatiefnemers van AET komen uit diverse disciplines: Erwin Debaere was basketter, Jannick Forszpaniak voetballer en Tony Vanderswalmen zwemmer. Tony neemt nu de zwemtrainingen van AET voor zijn rekening. Buiten begeleiding, training, groepsgeest, voeding, kledij en materiaal was bij de opstart van de club het vinden van ‘zwemwater’ vooral cruciaal. We zijn heel tevreden met het aanbod van Aquandé en de samenwerking met de zwembadverantwoordelijke Nick Kesteloot en zijn team.”

Continuïteit

“Het uitgangspunt is dat sporten in de eerste plaats ontspanning moet zijn, zonder daarbij het competitieve te vergeten. Iedereen sport volgens zijn eigen mogelijkheden, niveau en ambities. In dit kader verwachten we van onze leden dat ze respect tonen en support geven aan andere leden hun prestaties”, benadrukt de voorzitter. “Alleszins hebben we ‘moeten’ uit ons woordenboek geschrapt. Mensen zoeken steeds meer uitdagingen. Als er morgen iemand 500 kilometer fietst in 24 uur wil er overmorgen iemand anders 510 kilometer fietsen in die tijdspanne. Aan dit gebeuren willen we echter niet meedoen. Meestal haken dergelijke personen ook snel af na het al dan niet slagen in hun opzet. Continuïteit staat bij AET centraal. We willen een relatief kleine club blijven met deze gedachten in onze codex.”

“Sporten is voor ons altijd een combinatie van prestaties tijdens de trainingen en wedstrijden en plezier tijdens de recuperatie. Heel wat leden hebben wel bepaalde sportambities en gaan jaarlijks een serieuze uitdaging aan van het WK duatlon in Zoffingen tot één of meerdere Ironman of Ironman 70.3. Zo staat in september het uitgestelde WK Powerman lange afstand Zoffingen op de agenda van duatleten Steven Hocedez en Michiel Cnudde, de Ironman Hamburg voor Jannick Forszpaniak en de Ironman 70.3 Luxemburg en Ironman Switzerland/Thun in mijn eigen agenda”, vertelt Karel. “We stellen ook met plezier vast dat de kinderen in de steigers staan en hun ouders vergezellen bij de verschillende trainingen.”

Sporten met vrienden

Voor Michiel Seyns (24) uit Anzegem is het zijn eerst ervaring met een triatlonclub. “Tijdens de trainingen ligt de lat wel hoog, maar ik kan volledig mijn eigen ding doen”, stelt hij. “Mijn ambitie is om een volledige Ironman te doen binnen de twee jaar. Dit jaar hoop ik een halve triatlon te doen. Ik ben nog aan het uitkijken welke locatie het zal worden. Alleszins ben ik vol lof over mijn zwemcoach Tony Vanderswalmen en voel ik me als een vis in het water bij deze club omdat de sfeer zo goed zit.”

Sportleerkracht Tamara Van Respaille (43) uit Kluisbergen wil in de eerste plaats fit en gezond blijven. “Sport is mijn passie. Ik beoefende intensief basket, wat een explosieve sport is, en daarvoor

atletiek. Via triatlon kan ik gevarieerd aan lichaamsbeweging doen en stap voor stap mijn conditie verder opbouwen. Tijdens de lockdown deed ik een volledige marathon en ik voel dat ik nog marge heb om verder te groeien”, aldus Tamara.

Na een zware val in september vorig jaar twijfelde Lieselot Bossuyt (41) uit Otegem of ze zich opnieuw ging aansluiten bij een triatlonclub. “Mijn ambities zijn ondertussen niet meer zo hoog als tien jaar geleden en ik wil meer luisteren naar mijn lichaam. Op een comfortabele manier sporten is nu wat telt, want sowieso betekent sporten nog heel veel voor mij. Ik wil meer kunnen genieten en het vooraan eindigen bij de dames is niet meer mijn focus. Voor mij is de meerwaarde bij AET dat ik met vrienden kan sporten die ieder hun eigen ambities hebben en die het ook fantastisch tof vinden om dit samen te doen.”

Clubkledij

Sinds begin april is de clubkledij een feit. Met de fluogroene en -oranje accenten op de zwarte uitrusting ogen deze duursporters opvallend trendy. “We hebben er even op moeten wachten en zijn nu heel tevreden met het resultaat. Onze hoofdsponsor Immo Maes Concept en de andere sponsors Seyns Sanitair en Verwarming, House & Home, Laetitia Deknudt Interieurarchitect en Lievens Bike Repair danken we voor hun ondersteunende prestaties”, besluit Karel Man.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.