Niels Van Zandweghe roeit met Tim Brys naar brons op het EK

Tim Brys en Niels Van Zandweghe eindigen derde. © Vlaamse Roeiliga

Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Tim Brys (KR Club Gent) hebben zondag op de slotdag van het EK roeien in het Poolse Poznan brons veroverd in de lichtgewicht dubbeltwee bij de mannen.

Twee andere Bruggelingen, Tibo Vyvey werd in lichte skiff eervol zesde en Pierre De Loof samen met Ruben Claeys achtste in een zware dubbel.

Op het Europees kampioenschap vorig jaar op de Rotsee in het Zwitserse Luzern was het Olympische roeiduo ook goed voor een derde plaats. Het goud ging toen naar de Duitsers Jonathan Rommelman en Jason Osborne, tevens in Polen finalist. Net als de vicewereldkampioenen van vorig jaar de Italianen Stefano Oppo en Pietro Rutta.

Na 500 meter, halfweg en driekwart van de race kwamen Niels en Tim als derde door, na die Duitsers en Italianen. Ons land finishte in 6:23’77” uiteindelijk ook op die derde plaats. Het zilver was voor Duitsland (6:22’93”), het goud voor Italië (6:22’80”).

Buitenbaan

Eerder was met Tibo Vyvey op het EK nog een andere Bruggeling in een A-finale te zien. Hij vertrok net als in zijn halve finale opnieuw op de buitenbaan in toch wel een heel spannende race, zeker voor wat betreft de eerste drie plaatsen.

Uiteindelijk was het de Noor Kristoffer Brun (6:58’75”) die won voor de Italiaan Niels Torre (6:59’11”) en de Ier Fintan Mc Carthy (7:02’15”). Vyvey roeide steeds als zesde en kwam ook op die plaats over de finish, in 7:17’24”.

“De benen zaten echt niet mee vandaag, jammer dat ik de finale zo heb moeten afsluiten”, aldus Tibo die toch wel op een zeer geslaagd EK kan terugblikken. Als negentienjarige, en een van de jongste deelnemers in Polen, slaagde hij erin om onder leiding van zijn coach Piet Graus via herkansingen de A-finale te bereiken. De Bruggeling kan dus wel zeker spreken van een mooi maar kort internationaal seizoen, met als kers op de taart zijn Europese titel met Marlon Colpaert (KRNS Oostende) in lichte dubbel.

Tweede positie

Zondagmorgen roeiden Pierre De Loof (KR Brugge) en Ruben Claeys (KR Sport Gent) hun B-finale in de zware dubbeltwee. Na 500 meter kwamen zij als derde boot door, maar daarna wisten ze toch een plaats op te schuiven. Die tweede positie konden de Belgen tot aan de eindmeet knap aanhouden.

Pierre en Ruben sloten hiermee het EK af met een achtste plaats. Zij finishten in 6:31’06 of een ruime seconde achter de Duitsers die de B-finale wonnen. De Loof en Claeys deden met hun achtste plaats op zeventien boten beter dan in Glasgow waar ze op het EK in 2018 elfde werden op dertien deelnemers, al was hun tijd met 6:30’43 toen wel beter.

Met dit resultaat mag het Brugs- Gentse duo alvast de laatste Olympische kwalificatierace ambiëren. Ons land wil namelijk naast de lichte dubbeltwee van Niels Van Zandweghe en Tim Brys graag nog een tweede boot in Tokyo, al is nu nog niet duidelijk met wie. “Er zal nu in functie van die Spelen getraind worden, in verschillende combinaties om te zien wie of welke boot er het beste uitkomt”, weet De Loof.

Zijn seizoen en dat van Tibo Vyvey zit erop. Volgend weekend heeft in Hazewinkel het Belgisch kampioenschap lange boten plaats, met daarnaast ook drie nummers in de korte boten.