Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey roeien finale op EK

Tibo Vyvey bereikt op het EK knap de A-finale in lichte skiff. © gf

De Belgische boten met drie Bruggelingen doen het knap op het Europees kampioenschap in Poznan, Polen. Niels Van Zandweghe roeit samen met Tim Brys zondag de A-finale in een lichte dubbeltwee, net als Tibo Vyvey in lichte skiff.

De lichte dubbeltwee van Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en roeiclub) en Tim Brys (KR Club Gent) plaatsten zich met een tweede plaats in de halve finale voor de finale. Met hun tijd, 6:19’56”, kwamen ze iets minder dan een seconde tekort om Italië te verschalken. Zwitserland werd derde. Samen met Duitsland, Polen en Oekraïne mogen Niels en Tim de finale roeien.

Tweede snelste tijd

Van Zandweghe en Brys hadden de tweede snelste tijd van alle halve finalisten en lijken dus klaar voor de finale van zondag. Vorig jaar was het duo op het EK goed voor een bronzen medaille.

Eerder op de ochtend kwam Tibo Vyvey (Koninklijke Roeivereniging Brugge) in actie. De Bruggeling, vorig jaar op het WK in Linz 28ste in lichte skiff, doet het uitstekend in Poznan. Hij bereikte zaterdag met zijn 19 jaar en als jongste roeier de halve finale via herkansingen en moest in een buitenbaan de halve finale roeien. Dat is niet altijd een voordeel en er werd overigens veel sneller geroeid dan in de andere halve finale.

Tibo lag tot op de 1500 meter als vierde maar zette de laatste 500 meter een enorme sprint in. En deze mocht gezien worden. Hij klom naar de derde plaats in een tijd van 6:57’33 en werd hiermee zeer knap derde, in overigens de derde snelste tijd van alle halve finalisten na Italië en Ierland. Vyvey roeit zondag samen met Noorwegen, Hongarije en Griekenland de A-finale.

Nek aan nek

De M2x met Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) en Ruben Claeys (KR Sport Gent) kwamen tevens aan de start van een halve finale. De zware dubbel twee begon goed met een derde plaats na de eerste 500 meter. Na 1000 meter roeiden ze nek aan nek met Ierland, met slechts 21 honderdsten achterstand.

De Belgische boot verloor echter in het tweede deel van de race meer en meer terrein en dus ook meer seconden. De Loof- Claeys eindigden uiteindelijk als vierde na Ierland, Roemenië en Nederland. De andere halve finale werd naar een later uur verschoven door een bootbreuk bij de Duitsers. Pierre en Ruben roeien zondag om 8.50 uur de B-finale.