Niels Van Zandweghe en Pierre De Loof verdedigen Belgische kleuren op WK roeien

Redactie KW

Van zondag 9 tot en met zondag 16 september vindt in het Bulgaarse Plovdiv het WK roeien plaats.

950 atleten uit 62 landen komen in 406 boten de wedstrijdbaan op. Onder hen bevinden zich vier Belgen. Tim Brys (KR Club Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) worden in de lichte dubbeltwee de sterkste Belgische troefkaart. Pierre De Loof ruilde dit seizoen de dubbeltwee voor de eenzame skiff. Para-skiffeur Louis Toussaint is toe aan zijn tweede WK.

Lichtgewichtroeiers Van Zandweghe en Brys, die in juli de Wereldbekereindzege op zak staken, eindigden vorig jaar op de vijfde plaats op het WK. “Toch geven deze resultaten ons geen enkele garantie op een finaleplaats, laat staan een medaille”, beseft coach Frans Claes. “Omdat er straks in Tokio slechts één lichtgewichtnummer op het programma staat, moeten de lichtgewichten die op de voorbije Spelen in de ongestuurde vier deelnamen nu ook die dubbeltwee in. Niet alleen de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit schoot daardoor in dat nummer fors de hoogte in. Dat betekent dat nu minstens twaalf teams binnen de vijf seconden finishen en dat naast het topfit zijn ook de vorm van de dag, het geluk bij de loting, de weersomstandigheden en ook de baanindeling een resultaat kunnen beïnvloeden.”

“We gaan het van race tot race bekijken”, aldus Claes. “We hopen vooral voluit te kunnen focussen op de halve finalerace, want daarin wordt bepaald wie al dan niet de A-finale zal roeien. Eens we in de A-finale zitten, is alles mogelijk.”

Een grote leerschool

Pierre De Loof komt met minder steile ambities aan de start van zijn eerste WK bij de seniores. De Bruggeling was al aan de slag op het juniores WK 2013 en het WK U23 van dit jaar. De zoon van voormalig olympisch vicekampioen Pierre-Marie De Loof (1984) sloot die tornooien af met respectievelijk een negende en een vijfde plaats. De Loof nam begin augustus nog deel aan het EK bij de senioren en finishte in de dubbeltwee met Gentenaar Ruben Claeys pas als elfde.

“Pierre krijgt nu de kans om te tonen wat hij in de skiff in zijn mars heeft”, weet zijn coach Dirk Crois. “Dit WK wordt een grote leerschool. Als hij die met een B-finaleplaats zou kunnen afsluiten, dan zou dat zonder meer een knalprestatie zijn.”

Para-skiffeur Louis Toussaint is de vierde Belg op dit WK roeien. De atleet uit Yvoir is aan zijn tweede WK toe. Vorig jaar werd hij als winnaar van de C-finale dertiende, nu hoopt hij beter te doen. Dit seizoen stak hij op de World Cupregatta te Belgrado al het brons op zak.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.