Nick Marchand en Katrien Delaender winnen zwemwedstrijd tussen Sluis en Damme

© ACR
Redactie KW

De vaart tussen Sluis en Oostkerke was zaterdag opnieuw druk bevolkt. Triatlon Club Damme organiseerde voor de elfde keer het vaartzwemmen, zowel voor recreanten als wedstrijdzwemmers. Mooi weer en een watertemperatuur van om en bij de 21 graden, ideaal voor lange afstandzwemmers.

Net als vorig jaar pakte de organisatie uit met een zogenaamde ultrazwem over een afstand van 10 kilometer. Het startschot voor deze wedstrijd met 32 deelnemers werd gegeven in Hoeke. Van daaruit trokken de zwemmers richting Sluis om vandaar aan het houten brugje terug te zwemmen naar het aankomstpunt nabij de brug in Oostkerke. Nick Marchand uit Blankenberge kwam daar als eerste aan in 2:18’43” voor Gertjan Winten (2:22’37”) en Curt Deschepper 2:40’40”).

Pieter Serreyn, die jarenlang instond voor de organisatie van de wedstrijd, zwom een eerste keer mee. Hij finishte in bijna drie en een half uur. Sixten Mergaert, bekend van de triatlon Den Halven van Damme, en Stevie Tanghe zetten zich zeer verdienstelijk in. Op eigen tempo, aangemoedigd en toch zeer knap deden ze meer dan vier uur over de lange afstand.

Scherpe tijden

Katrien Delaender van de Brugse Zwemkring werd eerste dame in 2:24’32”. Een zeer scherpe tijd en onder haar verwachtingen. “Ik ben super tevreden. Ik moet het veeleer hebben van de warme temperaturen, maar het lukte weliswaar aardig. Ik zocht in het water voortdurend de zon op”, vertelt de Brugse zwemster. Célestine Van Hoorickx werd tweede op meer dan een half uur (3:06’10”) en Emilie Vandevoorde derde (3:09’07”).

De 7 km vertrok in Sluis. Hiervoor startten 37 zwemmers. Nick Michiels (1:43’32”) en Anneleen Verlinden (2 :15’46”) kwamen als eerste aan. Bij de mannen werden Peter Dekeer (1:44’35”) en Bert De Craemer (1:45’32”) respectievelijk tweede en derde. Bij de dames werd het podium vervolledigd door Astrid De Clerq (2:24’41”) en Martine Debusschere (2:36’57”).

Aan de brug van Hoeke werd door 44 zwemmers verzameld voor de 3 km. Jordi Van Poucke (39’51”) won bij de mannen. Hij finishte voor Thomas Lenoir ( 40’08”) en Brecht Reynders (41’52”). Liesa Vrielinck, dochter van Katrien Delaender, was op de 3 km de snelste dame in 41’19”. voor Jessy Wouters (41’43”) en Yentl Van Hoecke (53’02).

Na de competitiezwemmers was het de beurt aan de recreanten. Zij konden kiezen uit drie afstanden: één, twee of drie kilometer zonder tijdsregistratie.

(ACR)